“Lice poroda” povodom Dana žena

Povodom Dana žena udruga Roda, u suradnji s knjižnicama i pučkim učilištima diljem Hrvatske organizira besplatnu projekciju dokumentarnog filma Lice poroda u dvadeset i pet hrvatskih gradova. Lice poroda je australski dokumentarni film u trajanju od 87 minuta koji pripovijeda o pet žena kroz čija se jedinstvena iskustva trudnoće i poroda propituju reproduktivna prava kroz pravo žene na odlučivanja o mjestu i načinu donošenja novog života na svijet.

„Apsurdno je da žene u Hrvatskoj, kojima niz zakona jamči zaštitu njihovih prava, nemaju pravo odlučiti kako će, pod kojim uvjetima i uz kakvu skrb roditi. Dan žena nastao je iz borbe za prava žena, a danas, više od stotinu godina kasnije, rodiljama se rutinski uskraćuje jedno od fundamentalnih ljudskih prava“, izjavila je Daniela Drandić, koordinatorica akcije i voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Roda.

Lice poroda istražuje kulturološki uvjetovano nepovjerenje prema ženinoj sposobnosti rađanja, na čemu se temelji cjelokupno suvremeno porodništvo. Film razdvaja činjenice od mitova vezanih uz porod te istražuje politiku rizika, sigurnosti i straha. Čini to kroz zanimljive priče o porodima petero majki i kroz razgovore s ukupno jedanaest stručnjaka – liječnika, primalja, antropologa, sveučilišnih profesora i porodničara iz Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i SAD-a.

„Europski sud za ljudska prava 2010. godine presudio je da žena ima pravo izabrati okolnosti svojega poroda, odnosno gdje i uz koga će roditi, a da pri tome ima punu potporu sustava. Svakoj je ženi stalo da rodi u najsigurnijim mogućim uvjetima, ali takvi uvjeti ne znače nužno isključivo bolničku skrb. Ovaj je film osobito zanimljiv jer ne propagira jednu vrstu poroda kao bolju ili sigurniju, već naglašava i primjerima ocrtava izuzetnu važnost potpore za rodilju, gdjegod se ona odlučila roditi“, objašnjava Drandić.

Lice poroda započinje neobičnom pričom cijenjene australske glumice Noni Hazlehurst koja je u svojim ranim četrdesetima oba svoja sina rodila kod kuće, ali u filmu nisu zanemareni ni bolnički porod, a ni carski rez. Također, film vrlo iskreno progovara o komplikacijama u kućnom porodu koje su prikazane kroz priču Australke hrvatskog podrijetla Vicky Car.

„Australci, u čijoj zemlji do prije nekoliko godina izvanbolnički oblik skrbi gotovo nije postojao, napravili su golem korak naprijed: ustrojili su sustav u kojem, ako dođe do komplikacija pri izvanbolničkom porodu, primalja i trudnica s lakoćom mogu potražiti pomoć u bolnici koja ih neće ljutito odbiti samo zašto što je rodilja odabrala mogućnost izvanbolničkog poroda, a uz to žena i dalje ima uz sebe odabranu primalju. Takav je i priča Vicky Car“, izjavila je Drandić.

Projekcije će se održati u dvadeset i pet gradova diljem Hrvatske. U našem gradu, projekcija će se održati 08.03.2013. u 18,00 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar , Stjepana Radića 11 b. Više informacija o projekcijama može se pronaći na adresi www.roda.hr ili na Facebook-stranici udruge Roda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...