Mamić pušten na slobodu

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić pušten je večeras da se sa slobode brani od optužbi da je uvredama na račun ministra Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju.

Istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ljiljanka Maletić odbila je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da se Mamiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Mamić je po izlasku iz suda odbio dati novinarima izjavu, po savjetovanju odvjetnika, i otišao u obližnji kafić.

‘Donesena je jedina moguća pravedna odluka’, rekao je jedan od Mamićevih odvjetnika Mate Matić. ‘Konačno znamo koji je redoslijed i koja pravila vrijede. Sudac istrage nije podlegao pritiscima’, dodao je.

Odvjetništvo je svoj prijedlog obrazlagalo tvrdnjom da je Mamić višestruko evidentiran za razne prekršaje protiv javnog reda i mira i sigurnosti u prometu, što ukazuje na to da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravni poredak.

Mamićeve izjave u jučerašnjoj emisiji Soundset Plavog radija dodatno dobivaju na težini u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između Hrvatske i Srbije jer izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, navodi Odvjetništvo. Osim toga, kažu u Tužiteljstvu, Mamić je u javnim istupima iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola.

Tereti ga se da je svojim nastupom u radijskoj emisiji javno poticao na mržnju prema ministru Željku Jovanoviću, ali i iskazivao izrazitu netrpeljivost i poticao na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Jedan od Mamićevih branitelja, Ante Madunić, izjavio je novinarima da se nikad prije nije privodilo za takva kaznena djela. Dodao je da može razumjeti da su Mamićeve riječi imale težinu i da ih nitko ne opravdava, no drži da je riječ o osobnom sukobu i da je vrijeđanje bilo obostrano. Upitao se čemu to pretvarati u rasni i nacionalni sukob kad se radi o osobnom sukobu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...