Maras se sukobio s Linićem zbog promjene obračuna PDV-a!

Najava promjene obračuna PDV-a digla je na noge obrtnike, koji smatraju da će plaćanje PDV-a prema izdanim računima dodatno otežati njihovo poslovanje i dovest će do zatvaranja velikog broja obrta. Protivljenje izmjenama pravila izrazio je i resorni ministar malog poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji će pokušati uvjeriti ministra Linića da odustane od predloženih promjena.

Predstavljajući izmjene zakona o PDV-u ministar financija Slavko Linić je tek usput spomenuo i odredbu prema kojoj će se obrtnicima od početka iduće godine PDV obračunavati na temelju izdanih, a ne naplaćenih računa. Za tisuće obrtnika to znači povećani rizik u poslovanju jer će ubuduće morati plaćati porez i na one račune koje neće uspjeti naplatiti.

Iz Hrvatske obrtničke komore upozoravaju da su obrtnici ‘dohodaši’ zadnji u lancu plaćanja što u uvjetima velike financijske discipline znači da mnogi od njih imaju velik broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, obrtnici strahuju da bi usvajanje Vladinog prijedloga moglo dovesti do zatvaranja velikog broja obrta. Podršku obrtnicima ekspresno je izrazio i resorni ministar Gordan Maras, koji smatra da nije uputno mijenjanje pravila dok se ne riješi pitanje nelikvidnosti.

Svojim stavom Maras je izrazio sumnju u realizaciju najambicioznijeg Linićevog plana – uvođenja reda u plaćanjima. A upravo na toj pretpostavci se temelji prijedlog naplate PDV-a obrtnicima po fakturiranoj realizaciji.

Otkako je 1. listopada prošle godine stupio na snagu Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ministar Linić u svakoj prigodi navodi da će ustrajati u striktnim rokovima plaćanja propisanima tim zakonom. Kad bi zakon uistinu profunkcionirao do kraja godine onda obrtnici ne bi imali razloga za strah.

Međutim, u stvarnosti su pomaci prilično spori. U četiri mjeseca od donošenja zakona iznos neplaćenih računa smanjio se za 4,5 milijardi kuna, ali još uvijek iznosi ogromnih 40 milijardi kuna.

Stoga obrtnici s pravom ‘pušu na hladno’. S obzirom da je teško očekivati da će do kraja godine zavladati idila u plaćanjima, možda bi bilo najbolje da se uz sporne izmjene zakona doda odredba – ‘stupa na snagu kada se ispune ciljevi Zakona o financijskom poslovanju’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...