Maštruko: ” Pritisak će jačati i žene će postati svećenice i biskupi”

Dok su tisuće vjernika promatrale crni dim iz dimnjaka Sikstinske kapele, te iščekivale bijeli kao znak da je 115 kardinala izabralo novog poglavara Katoličke crkve, dopisnik Reutersa javio je kako se na brežuljku iznad Vatikana mogao vidjeti i – ružičasti dim!

Neobičnim dimom iz malih baklji prosvjednice su željele ukazati na neravnopravan položaj žena u Katoličkoj crkvi. “Žene mogu biti svećenice” – jedna je od poruka prosvjednica, koje se zalažu za značajniju ulogu žena u Crkvi. Prema izviješću CBS-a, ružičasti dim mogao se vidjeti i u New Orleansu, a slična akcija najavljena je u još nekim američkim gradovima. Neke prosvjednice ukazale su kako žene već obavljaju važne misionarske poslove i brinu za mlade, ali im nije dopušteno obavljanje visoke dužnosti.

 

Ni Isus nas nije isključivao

Direktorica Ženske konferencije za zaređivanje Erin Saiz Hanna za Reuters je izjavila kako je sadašnji “klub starih momaka ostavio Crkvu posrnulu od skandala, zlostavljanja, seksizma i ugnjetavanja”. Ona je poručila da “narod očajnički traži vođu koji je otvoren za dijalog i koji će prihvatiti dar ženske mudrosti na svim razinama upravljanja u Crkvi”. Na potrebu preispitivanja uloge žena u Crkvi nedavno je ukazao argentinski kardinal Leonardo Sandri, navodi Euronews.

Mirjam Duignan iz koordinacije udruga “Žene mogu biti svećenici” tvrdi da bi se upravo Crkva trebala zalagati za ravnopravnost spolova jer “ni Isus nije isključivao žene”. Iako se ne očekuje da će novom papi prioritet biti preispitivanje uloge žena u Crkvi, sociologa religije, prof. dr. Ivicu Maštruka, pitali smo može li se očekivati kakav pomak u tom području.

Službeno objašnjenje Vatikana je teološke naravi i teško se može očekivati da će s novim papom od toga odstupiti. Mjesto žena u Crkvi bit će i dalje rezervirano za redovnice i redovničke zajednice. Najviša dužnost žena u Katoličkoj crkvi bit će predstojnice, odnosno nadstojnice samostana. Zaređenje za svećeničke dužnosti, kao što je slučaj u Protestantskoj i Anglikanskoj crkvi, ne može se očekivati. I dalje će žene biti angažirane u brojnim misijama i karitativnim djelatnostima, a mjesto svećeništva i biskupstva bit će rezervirano za muškarce. Pritisak na ređenje žena bit će sve veći i jednog dana u nekoj neodređenoj budućnosti može se očekivati da će i Katolička crkva prihvatiti praksu koja je proširena u protestantskim kršćanskim zajednicama, podvukao je umirovljeni diplomat dr. Ivica Maštruko.

 

Pomaka ima, ali su spori

Sociolog religije dr. Ljudevit Plačko kaže kako je teoretski moguće očekivati pomake.

Tradicionalni stav po kojem su žene imale sporednu ulogu u životu, a u javnom nikakvu, poslije se reflektirao u životu Crkve. To se pokušalo racionalizirati nekim izvodima čak i iz Novog zavjeta, ali te racionalizacije nisu snažne ni u crkvenom ni u teološkom smislu. Teoretski je s crkvenoga gledišta moguće da žena dobije više mjesto u životu Crkve, ali to ide sporo, pa izgleda kao da nema pomaka. No, pomak postoji što se tiče malog sudjelovanja, na primjer, u liturgijama. Ti su pomaci mali i svakako ne postoji ravnopravnost, no teološki za to prave zapreke nema, naglasio je sociolog religije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...