Milanović ekspresno zaratio s pola države

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u srijedu je uspio zaratiti s novinarima, nevladinim organizacijama, a i udruga koja okuplja nastavnike kao i ona za žrtve mobbinga našle se uvrijeđenima premijerovim izjavama. On je pak i ranije svojim verbalnim bravurama uspio ući u rat i s poslodavcima, sindikatima, Slavoncima, doveo je u pitanje i rad rejting agencija, čim su nam iste rejting zakotrljale u ‘smeću’.

Kod Milanovića nije sporna kritika pojedine pojave i društvene skupine, no kada je možda i u pravu, a kritika mu je na mjestu, način na koji to iskazuje potpuno je neprimjeren. Svojim istupima u posljednje vrijeme radi si više štete nego koristi, a pritom, svjesno ili nesvjesno, ne bira riječi za one koji mu stanu na žulj.

U srijedu je Milanović očitao bukvicu novinarima, nevladinim organizacijama dok su na njegove izjave reagirale i udruge Mobbing i Nastavnici organizirano. Prvima je zabranio pitanja upućena novom ministru turizma Darku Lorencinu oko njegova tri stambena kredita. Nevladinim organizacijama okupljenim u Kući ljudskih prava koje su prosvjedovale povodom posjeta predsjednika Azerbejdžana da razmisle o kritikama kada drugi puta budu od države tražile novac.

Za medijski tretman govora Ingrid Antičević Marinović nazvao je novinarskim mobbingom, a smatra udruga Nastavnici organizirano, izjavom Imate profesore engleskog jezika koji govore za minus dva uvrijedio je njihovu struku. ‘Iako ovo nije jedini primjer premijerova blaćenja i omalovažavanja nastavničke struke, smatramo da je ovaj put doista prešao granicu dobra ukusa’, poručili su.

Taj je isti dan, što je prošlo nezapaženo, uvrijedio je i sve one iz strukture lokalnih vlasti i kandidate za lokalne izbore, koje, sudeći prema njegovim riječima, smatra manje vrijednima od onih koji se natječu za europski parlament. Milanović je kazao da pozdravlja odluku predsjednika Josipovića da se europski izbori odvoje od lokalnih izbora ili od izbora za Miss Teksasa.

Milanovićeva nes(p)retna izjava povodom Dana žena: ‘Budite bolje, pametnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, svi će vas se bojati’, nagnala je pak žensku sekciju HSLS-a da premijera zbog toga prijavi pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Milanović nije ostao dužan ni poslodavcima poručivši im da žele mijenjati Zakon o radu kako bi ‘radnike tretirali kao stvari’ što je, naravno, izazvalo oštru reakciju prozvanih, Hrvatske udruge poslodavaca. Sindikatima je pak poručio da su sebični.

Što stoji iza Milanovićeva sve češćeg konfliktnog komuniciranja i što iz njegovih izjava možemo iščitati? ‘On je postao isključiv i smatra da se njegov rad ne treba kritizirati; vrlo je narcisoidan i provodi verbalnu agresiju’, smatra Ljiljana Buhač, stručnjakinja komunikacijskih vještina.

Pritom, Milanović podcjenjuje naciju, podcjenjuje one koji su ga izabrali i one od kojih očekuje da ga opet izaberu. Često koristi isprazne riječi, floskule, doskočice i demagogiju bez argumenta. Buhač smatra kako u toj disciplini prednjači pred ostalim političarima. Svaku pak kritiku doživljava kao osobni napad na sebe što pokazuje da je nervozan jer ne ostvaruje rezultate, objašnjava i dodaje kako mu je, osim verbalnog, i neverbalni govor postao agresivan. ‘Upire prstom, upada u riječ, latentno je agresivna osoba. On mora uvažavati sve bez obzira na to tko mu je drag. On nije superioran’, zaključila je Ljiljana Buhač.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...