Milanović: “Ne pada mi na pamet izazivati prijevremene izbore”

Premijer Zoran Milanović odbacio je medijske špekulacije da SDP razmišlja o prijevremenim parlamentarnim izborima 2014. godine i ustvrdio da je riječ o ‘potpunoj dezinformaciji’.

‘Ne pada mi na pamet izazivati prijevremene izbore. O tome nikada ni s kim nisam razgovarao’, rekao je Milanović u intervjuu za subotnji broj Jutarnjeg lista.

‘Teško bi u ovom trenutku bila konstruktivna suradnja s Laburistima’, rekao je Milanović, upitan za komentar napisa o prijevremenim izborima i mogućnosti da Hrvatski laburisti postanu novi SDP-ovi strateški partneri. Rekao je i da ‘čelnici Laburista nisu pravi političari nego tek trenutni politički poduzetnici’, te da ‘ne posjeduju nikakav politički program’, već su ‘naprosto kratkoročni krizni politički profiteri’.

Odgovarajući na pitanje što očekuje od lokalnih izbora, rekao je da SDP ide na pobjedu u svim većim gradskim sredinama, ali i da mu je jasno da će ‘u nekim gradovima, a osobito u Zagrebu, to biti prilično teško’.

Vjeruje, kaže, da Rajko Ostojić može pobijediti u Zagrebu, ali smatra i da se ‘Ostojić još nije dovoljno snažno angažirao u kampanji’. ‘On se mora s tisuću posto energije baciti u gradonačelničku utrku. I siguran sam da može pobijediti’, poručio je.

Upitan o izlasku iz krize, Milanović je ocijenio da se to realno može očekivati 2014. godina, uz napomenu da su se ranije prognoze temeljile na prognozama rasta u Europskoj uniji.

‘Dok Unija ne počne rasti, nećemo ni mi početi rasti. Nećemo početi masovno otvarati nova radna mjesta, nećemo početi bolje živjeti. Ovo zvuči deprimirajuće, ali je najbliže stvarnosti. Ne želim nikoga zavaravati’, rekao je Milanović. Dodao je i kako u prvom planu nisu državne, nego privatne investicije, koje ‘moraju biti okosnica hrvatskog gospodarstva’.

Na pitanje ‘kako objašnjava radikalno jačanje šovinizma u hrvatskoj javnosti’, odvratio je da je ‘sadašnja provala šovinizma smišljena i realizirana u HDZ-ovoj kuhinji’.

‘Žalosno je što se usred sadašnje goleme ekonomske i socijalne krize moramo baviti međunacionalnim odnosima, ali to je zato što naši politički protivnici nisu kadri nadmetati se na bilo kojem drugom terenu, osim na području teškog nacionalističkog okupljanja hrvatskih birača’, kazao je.

Vezano pak uz dolazak američke aktivistice i protivnice zdravstvenog odgoja u školama Judith Reisman i držanja Crkve u tom slučaju, Milanović je odgovorio kako mu se ‘danas, kao i u vrijeme kada se sve to odvijalo, čini da se radilo o planiranoj, smišljenoj provokaciji’. Upitan želi li reći da Crkva otvoreno surađuje s HDZ-om, odvratio je: ‘Radi se o planiranoj i smišljenoj provokaciji, tko god da stoji iza nje’.

Dodao je i kako je on osobno učinio ‘apsolutno sve da bi odnosi Vlade i Crkve bili dobri’. ‘Međutim, očito se crkvena politika kretala u drukčijem smjeru, zbog čega mi je žao’, kazao je Milanović.

Upitan za mišljenje o hrvatskim medijima, ocijenio je da je ‘stanje u medijima čak lošije nego opće stanje u zemlji’.

‘Mediji su loši i zbog sadržaja i prezentacije sadržaja, ali još više zbog onih skrivenih motiva koji u određenom dijelu definiraju medijski sadržaj’, rekao je premijer, te istaknuo kako njegov stav nema nikakve veze s odnosom medija prema njemu osobno ili prema Vladi.

‘Gotovo da mi je ispod osobnog dostojanstva uopće odgovarati na optužbe da sam na bilo koji način povezan s bilo kakvim kadrovskim promjenama na Hrvatskoj televiziji’, odgovorio je, upitan za svoj odnosu prema HTV-u i nedavnim smjenama na javnoj televiziji. ‘Ne pada mi na pamet da se miješam u bilo kakve uredničke ingerencije’, poručio je premijer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...