Milanović želi šefovati Jakovčiću u Vladi

Predsjednik Vlade Zoran Milanović još jednom je komentirao ostavku ministra turizma Veljka Ostojića, rekavši kako mu je, ‘što se posla tiče – žao jer se radilo o dobrom ministru s kojim je i osobno dobro surađivao’. Istodobno, ponovio je poziv predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću da preuzme upražnjeno ministarsko mjesto.

‘Posao ministra turizma je i prezentacijski i sadržajan. Baš zato uputili smo poziv Ivanu Jakovčiću da, kao predsjednik IDS-a i u političkom izvršnom smislu slobodna osoba, uđe u Vladu. Ako i postoje problemi u koordinaciji, onda se oni potpuno izbjegavaju tako što su svi politički odgovorni ljudi u Vladi’, rekao je Milanović. Dodao je i da tako ‘funkcioniraju moderne demokratske vlade’.

‘Vlada je mjesto dogovora, razgovora i koordinacije, mjesto na kojem se donose odluke’, poručio je Milanović u ‘pozivnici’ Jakovčiću.

U tom je smislu ‘sve one koji sudjeluju u političkom životu i imaju mandat birača’ pozvao da se uključe u rad Vlade, a posebice je tu mislio na predsjednike stranaka. Po njemu je to najbolji način da se radi zajedno i, kako je rekao, ‘svi predsjednici koji to mogu trebali bi biti u Vladi’.

‘Kad je Radimir Čačić otišao, na njegovo mjesto došla je Vesna Pusić koja je danas jedini kandidat za predsjednicu HNS-a. I to vrijedi i za sve druge partnere, pa i za IDS. Dođite, vrata su otvorena i preuzmite odgovornost. Ne treba mi konzultacija sa stručnjacima jer iz redova stručnjaka ću i sâm tražiti ministra. Želim političkog ministra koji nešto zna o poslu, a ovom poslu predsjednik IDS-a sigurno nešto zna’, konstatirao je Milanović.

Na novinarsku zamolbu da komentira činjenicu po kojoj Jakovčić i danas poručuje kako ne želi u Vladu, Milanović je odgovorio kako je ‘poziv ozbiljan i nije zezanje’. Ponovio je svoj stav kako su ‘organizirane i kontrolirane, financijski nadzirane političke stranke jedan od temelja demokratskih sustava’.

‘Kome odgovaraju neovisne liste i stručnjaci? Pogledajte kako završavaju vlade stručnjaka u političkom smislu. Ponuda i poziv su ozbiljni. Nisam čuo nijedan argument protiv toga, osim toga da netko nešto želi’, retorički je pitao Milanović.

Kad su nesporazumi u SDP-u u pitanju, konstatirao je kako je ‘normalno da se takve stvari događaju’. Još je rekao kako kao predsjednik Vlade s koalicijskim partnerima ‘nije imao skoro nikakvih problema’ te da je ‘unutar SDP-a još i bolje’.

‘Što se tiče međusobnih odnosa unutar koalicije, ovo je bonaca ako to usporedite s prethodnim primjerima i slučajevima. Koje skandale imamo? To da se pitamo je li netko bio u sukobu interesa? Je li netko prijavio apoteku koja je zatvorena cijelo vrijeme ili nije? Ako je to glavni problem SDP-a, zadovoljan sam’, zaključio je premijer Zoran Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...