Milanovićev istup nedopustiv pritisak na neovisnost medija

Današnji istup premijera Zorana Milanovića HRT doživljava kao nedopustiv pritisak na neovisnost medija. HRT ne bježi od vlastitih pogrešaka, no ovakve poruke s pozicije premijera upućene medijima smatra potpuno neprimjerenima, priopćio je HRT-ov Odjel za odnose s javnošću.

U Dnevniku u 19.30 pogledajte što je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare, osim o napadu u Kistanjima, rekao o: radu medija, nastupu Ruže Tomašić u Dnevniku 3 HTV-a, izjavi profesora Brune Bergera iz OŠ Vukovina, urednicima na HTV-u, sebi, HDZ-u i Tomislavu Karamarku, usporedbi s Churchillom, šteti koja se nanosi političarima, komentatorima uopće i Baldricku iz Crne Guje. Budite uz HTV!

 

Gradonačelnik Velike Gorice Milanoviću: “Prestanite vrijeđati!”

Reakcije na obrušavanje premijera Milanovića na medije, ali i na prozivanje tko daje izjave u emisijama HTV-a počele su pristizati i od stranaka te gradonačelnika Velike Gorice.

Podsjećamo, u nedjeljnom središnjem Dnevniku izjavu u vezi s finskim građanskim ratom dao je profesor Bruno Berger iz Vukovine pokraj Velike Gorice kojom je demantirana premijerova izjava da Finska nije imala građanski rat. Naime, premijer je danas na konferenciji za novinare ustvrdio da se u emisije pozivaju stručnjaci za finski rat iz Špičkovine ili Vukovine.

Na tu je izjavu reagirao gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Pozivam premijera Zorana Milanovića da iz svojih metaforičnih izjava izostavi vrijeđanje i omalovažavanje gradova i mjesta koji nisu Zagreb. Nedopustivo je njegovo ponašanje kojim se služi kako bi opravdao svoju nesposobnost upravljanja državom. Kad već govori o povijesti, zanima me zna li da je upravo u župi Vukovina, koju spominje s pogrdnim i uzvišenim tonom, rođeno puno značajnih osoba, poput Jurja Habdelića, koji je bio promicatelj hrvatskog jezika, pita gradonačelnik Velike Gorice.

Sramota je, da ne kažem neku težu riječ, da hrvatski premijer ne priznaje ništa osim Zagreba i da bez ikakve grižnje savjesti vrijeđa naše ljude, profesore i cijeli grad. Neka dođe u Vukovinu pa neka odmjeri znanje iz povijesti s nama, da vidimo što je to njega elitna škola sa srebrnom žlicom u ustima naučila više nego što su naše škole naučile ljude iz Velike Gorice, smatra gradonačelnik Barišić.

Karamarko o Milanoviću: “Čovjek koji prednjači osebujnim stilom”

Na jutrošnji medijski istup Milanovića reagirao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Premijer Milanović je čovjek koji prednjači osebujnim stilom u zadnje vrijeme, dakle koji je u sukobu naprosto sa svim strukturama, čini mi se sada i pojedincima, dijeli lekcije novinarima, uređivao bi televizijske emisije, brine se dakle o svojem imidžu. Međutim, sve to ide u suprotnom smjeru. Mislim da je to faza stihije. Naprosto, on nema odgovora na ono što je bitno.

 

HSS poručio Milanoviću: “Počnite se baviti poslom za koji ste izabrani!”

HSS je pozvao premijera Milanovića da se umjesto svadljivog komuniciranja s javnošću počne baviti poslom za koji je izabran, odnosno egzistencijalnim problemima građana. Premijera se poziva i da se ostavi neprimjerenih ocjenjivanja profesora engleskog jezika, prebrojavanjem krvnih zrnaca lijevih i desnih u Hrvatskoj, finskih ratova i svadljiva tona kojim komunicira s hrvatskom javnošću.

Iz HSS-a kažu da razumiju premijerovu predizbornu potrebu polarizacije političke scene na lijeve i desne, ali i da u ovoj zemlji postoji razuman centar, dakle ljudi koji se ne žele vječno svađati i dijeliti, nego prije svega biti konstruktivni i odgovorni.

Šišljagić: “Ne želim komentirati premijerove eskapade bez glave i repa”

Zamoljen da komentira premijerovu izjavu da stranke desnice šire mržnju, Vladimir Šišljagić (HDSSB) je kazao kako ne želi komentirati premijerove “eskapade bez glave i repa”. Kazao je tek da premijer osobe koje se ne slažu s njegovim mišljenjem naziva crnokošuljašima, a ponovio je da je HDSSB zatražio premijerovu neopozivu ostavku zbog subotnje izjave da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, koju u HDSSB-u tumače kao “čin nacionalne veleizdaje”.

On to možda nije kazao eksplicite, ali je potpuno jasno da je to mislio, kazao je Šišljagić. Naglasio je da se u Hrvatskoj vodio oslobodilački i obrambeni rat, ali i izrazio zabrinutost jer je zakonodavna vlast u posljednjih nekoliko godina propustila reagirati na sudske presude u kojima stoji da se u Hrvatskoj do 8. listopada 1991. vodio građanski rat, da je jedina legitimna vojska bila JNA, a da su Zbor narodne garde i Hrvatska vojska bili paravojska.

 

Jakovčić: “Vrijeme je da se počnemo posvećivati vitalnim temama”

Vrijeme je da svi u Hrvatskoj spustimo loptu i počnemo se posvećivati vitalnim temama, a ne besplodnim raspravama, izjavio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, komentirajući konferenciju za novinare premijera Milanovića.

Vrijeme je da se svi, i desnica i ljevica, ozbiljno posvete problemima ove zemlje. Nezaposlenost, rast gospodarstva, to su jedine ključne teme u ovom trenutku. Ovo sve zaista više nema nikakvog smisla, rekao je Jakovčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...