BLAGDANSKA ČESTITKA ZADARSKOG NADBISKUPA

Mons. Puljić: “Uskrs dokazuje da Bog ima zadnju riječ”

Antena Zadar
Tamni način

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, ujedno predsjednik HBK, uputio je uskrsnu čestiktku vjernicima.

Prenosimo je u cijelosti:

I dok ovozemaljskim velikanima sve uglavnom s grobom završava, Isusovo pravo doba kod groba započinje. Istina dok smo u Velikom tjednu slušali izvješća o Kristovom stradanju, čudili smo se i pitali zašto je Bog pripustio strašnu muku i umiranje svoga Sina?! Uskrs međutim pokazuje kako Bog ima zadnju riječ. Po Uskrsu je zasjala pobjeda istine nad tamom i lažima, te pobjeda ljubavi nad zloćom. Orkestralnu svečanost uskrsne liturgije čine pjesma i molitva, ispovijed i euharistija. Dok nam u ušima zvone riječi prijekora: ‘Puče moj, što učini Tebi’, na uskrsnoj liturgiji čuje se govor satnika koji ispovijeda kako je Isus bio ‘zaista Sin Božji’. Otac nebeski, naime, poslao ga je u svijet biti blagovjesnikom siromasima, na slobodu pustiti potlačene, liječiti srca slomljena, i donijeti utjehu izranjenim ljudima (usp. Lk 4, 18 -19). Zbog toga svake nedjelje žurimo ususret Kristu nahraniti se tijelom njegovim. Jer, nedjeljno slavlje otvara nam rajska, a misna pretvorba biva predokusom Božjeg Kraljevstva i navještaj njegova konačnog dolaska: Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo! Dođi, Gospodine Isuse! Dođi i blagoslovi naše obitelji, naš Grad i Nadbiskupiju. Neka tvojim dolaskom bude sve blagoslovljeno.

2. Svima koji su u ovo korizmeno vrijeme osjetili blagodati molitve i sakramentalnog života, i koji su aktivno i pobožno sudjelovali u obredima svetog Tjednu, želim blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim usklikom: Uskrsnu Gospodin doista, Aleluja! Želim blagoslovljene uskrsne blagdane svećenicima, redovnicama i redovnicima Zadarske nadbiskupije. A događaj Gospodnjeg uskrsnuća u Godini vjere neka osnaži vjernike diljem naše Nadbiskupije kako bi u ovom vremenu i na ovom prostoru pružali svima, posebice mladima i onima koji Boga traže, razloge nade koja je u njima. Felix alleluia! Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti, kao i svim kulturnim i javnim djelatnicima diljem naše županije. Želim blagoslovljene uskrsne blagdane vjernicima koji žive i rade diljem svijeta, našim pomorcima, starcima i bolesnicima, te posebice našim braniteljima i ucviljenim obiteljima.

Euharistijsko slavlje nedjeljom podsjeća nas na događaj Kristovog Uskrsnuća. Branimirovu godinu (1979.) slavili smo pod geslom: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi”. Naše su se obitelji, naime, stoljećima okupljale nedjeljom oko naših crkava, slavile otajstvo spasenja i stvarale kulturu pamćenja. S pravom stoga možemo govoriti kako je Kristovim uskrsnućem započelo doba novog stvaranja u povijesti našega naroda. A Uskrsnuli je postao Put i Istina, središte i smisao vjere i života. U toj vjeri od srca želim svima blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim poklikom anđela: Uskrsnuo je kako je rekao, AleluJa! Uz srdačan pozdrav i blagoslov od Gospodina,

 Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar