BLAGDANSKA ČESTITKA ZADARSKOG NADBISKUPA

Mons. Puljić: “Uskrs dokazuje da Bog ima zadnju riječ”

Antena Zadar
Tamni način

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, ujedno predsjednik HBK, uputio je uskrsnu čestiktku vjernicima.

Prenosimo je u cijelosti:

I dok ovozemaljskim velikanima sve uglavnom s grobom završava, Isusovo pravo doba kod groba započinje. Istina dok smo u Velikom tjednu slušali izvješća o Kristovom stradanju, čudili smo se i pitali zašto je Bog pripustio strašnu muku i umiranje svoga Sina?! Uskrs međutim pokazuje kako Bog ima zadnju riječ. Po Uskrsu je zasjala pobjeda istine nad tamom i lažima, te pobjeda ljubavi nad zloćom. Orkestralnu svečanost uskrsne liturgije čine pjesma i molitva, ispovijed i euharistija. Dok nam u ušima zvone riječi prijekora: ‘Puče moj, što učini Tebi’, na uskrsnoj liturgiji čuje se govor satnika koji ispovijeda kako je Isus bio ‘zaista Sin Božji’. Otac nebeski, naime, poslao ga je u svijet biti blagovjesnikom siromasima, na slobodu pustiti potlačene, liječiti srca slomljena, i donijeti utjehu izranjenim ljudima (usp. Lk 4, 18 -19). Zbog toga svake nedjelje žurimo ususret Kristu nahraniti se tijelom njegovim. Jer, nedjeljno slavlje otvara nam rajska, a misna pretvorba biva predokusom Božjeg Kraljevstva i navještaj njegova konačnog dolaska: Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo! Dođi, Gospodine Isuse! Dođi i blagoslovi naše obitelji, naš Grad i Nadbiskupiju. Neka tvojim dolaskom bude sve blagoslovljeno.

2. Svima koji su u ovo korizmeno vrijeme osjetili blagodati molitve i sakramentalnog života, i koji su aktivno i pobožno sudjelovali u obredima svetog Tjednu, želim blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim usklikom: Uskrsnu Gospodin doista, Aleluja! Želim blagoslovljene uskrsne blagdane svećenicima, redovnicama i redovnicima Zadarske nadbiskupije. A događaj Gospodnjeg uskrsnuća u Godini vjere neka osnaži vjernike diljem naše Nadbiskupije kako bi u ovom vremenu i na ovom prostoru pružali svima, posebice mladima i onima koji Boga traže, razloge nade koja je u njima. Felix alleluia! Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti, kao i svim kulturnim i javnim djelatnicima diljem naše županije. Želim blagoslovljene uskrsne blagdane vjernicima koji žive i rade diljem svijeta, našim pomorcima, starcima i bolesnicima, te posebice našim braniteljima i ucviljenim obiteljima.

Euharistijsko slavlje nedjeljom podsjeća nas na događaj Kristovog Uskrsnuća. Branimirovu godinu (1979.) slavili smo pod geslom: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi”. Naše su se obitelji, naime, stoljećima okupljale nedjeljom oko naših crkava, slavile otajstvo spasenja i stvarale kulturu pamćenja. S pravom stoga možemo govoriti kako je Kristovim uskrsnućem započelo doba novog stvaranja u povijesti našega naroda. A Uskrsnuli je postao Put i Istina, središte i smisao vjere i života. U toj vjeri od srca želim svima blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim poklikom anđela: Uskrsnuo je kako je rekao, AleluJa! Uz srdačan pozdrav i blagoslov od Gospodina,

 Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Ostavi komentar koristeći Facebook


 

 

Možda ste propustili pročitati