Na dvor dolazi Sulejmanova sestra – sultanija Šah

U novim epizodama ‘Sulejmana Veličanstvenog’ Hurem traži nove ideje i planira spletke kojima bi ocrnila Ibrahim-pašu u Sulejmanovim očima. Usijanu atmosferu u Topkapi palači pokušat će smiriti Sulejmanova sestra sultanija Šah koja svojim dolaskom mijenja raspodjelu položaja u haremu.

Topkapi palača ovog se tjedna posebno uređuje za proslavu svetkovine u organizaciji sultanove supruge Hurem, a na kojoj će prisustvovati i sultanija Šah! Iako ju je osobno pozvala Hatidže, Hurem se veseli upoznavanju još jedne Sulejmanove sestre koju dosad nije imala priliku vidjeti. Štoviše, Hurem će se prema njoj lijepo odnositi i ljubazno je ugostiti u palači, što se nimalo neće svidjeti Hatidži. Međutim, niti jedna od njih ne zna da je sultanija Šah dobro upoznata s događajima na dvoru, da zna sve o Hureminim hirovima i Hatidžinim spletkama, zbog čega će pred Hurem glumiti ‘dobricu’ i tako postati njezina prijateljica i savjetnica, dok je, zapravo, itekako zlobna i promišljena. Neće joj trebati dugo da preuzme zadatak Hureminog potpunog eliminiranja, a u tome će joj pomoći Ibrahim-paša i Hatidže.

Sultanija Šah uistinu je bila jedna od ukupno pet Sulejmanovih sestara. Povijesni spisi kažu da je Šah svoje djetinjstvo provela sa Sulejmanom u Manisi, dok je on još bio princ. Vjeruje se da je Šah bila iznimno draga, dobra žena, vrlo darežljiva, puna ljubavi i dobrote čiji je karakter, ali i sudbinu primijenila udaja za Lutfi-pašu 1523., koji je nakon toga postao velikim vezirom. Međutim, nakon 19 godina braka Šah se razvodi jer joj je suprug u nekoliko navrata nanosio fizičku bol, ali i zbog prevare.

Iako je ona u tadašnje vrijeme bila strogo zabranjena i kažnjavala se smrću, Lutfi-paša je ostao živ zahvaljujući Šahinoj želji, ali je izgubio položaj velikog vezira. Sultanija Šah imala je dvije kćeri: Ismihan i Neslihan. Godine 1556. poznati osmanski arhitekt Mimar Sinan u njezinu je čast izgradio džamiju Sah sultana koja se smatra jednim od remek-djela graditeljstva.

Sulejmanovu sestru Šah utjelovljuje Deniz Çakı, 30-godišnja turska zvijezda koja iza sebe ima desetak zapaženijih uloga u televizijskim serijama i filmovima, među kojima je i Hrvatima najzapaženija uloga negativke Ferhunde iz serije ‘Kad lišće pada’. Opisuju je kao zavodljivu i svestranu ženu koja nikada ne miruje, te je rado svrstavaju u 10 najljepših žena u Turskoj. Kada ne snima, Deniz najradije provodi vrijeme trenirajući boks, slikajući i plešući flamenco, te uživa u društvu glumca Ibrahima Çelikkola za kojeg se, navodno, i udala…

Sultanija Šah kao novo pojačanje u seriji ‘Sulejman Veličanstveni’ unijet će dodatni nemir, ali i neizvjesnost jer će gledatelji do kraja serije tražiti odgovor na pitanje na čijoj je strani – Hureminoj ili Hatidžinoj?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...