Na ozbiljniji remont idu i Morske orgulje

Nakon Pozdrava suncu, na malo ozbiljniji remont morat će i druga slavna instalacija arhitekta Nikole Bašića – Morske orgulje. Grad Zadar je ovih dana raspisao javni natječaj za izvođača radova na sanaciji Morskih orgulja, a procijenjena vrijednost radova iznosi 340 tisuća kuna. To je gotovo upola manje od predviđenog troška zamjene dotrajalih instalacija na Pozdravu suncu.

Podsjetimo, njegova je rekonstrukcija procijenjena na oko 600 tisuća kuna, što znači oko milijun kuna za popravak obje instalacije.

Nije riječ o uobičajenom održavanju i čišćenju vanjskog, kamenog dijela orgulja, koje inače redovito provodi “Čistoća”, već o planiranoj sanaciji samog instrumenta, što uključuje i zamjenu dijelova propalih od korozije zbog utjecaja mora. Za cijeli posao sredstva su osigurana u proračunu pod stavkom komunalnog održavanja, pojasnila nam je Ivana Dadić iz Gradskog ureda za informiranje.

 

Natječaj do 28. ožujka

Morske su orgulje prvi put prosvirale negdje oko Uskrsa 2005. godine i otada do danas u nekoliko su navrata uštimavane i čišćene, uglavnom kamene stepenice koje bi prekrila morska trava. Sada će se prvi put malo ozbiljnije “operirati” u utrobi instrumenta, među cijevi i labijume koji stvaraju jedinstvenu zvučnu kulisu na zadarskoj rivi.

Logično se stoga postavilo pitanje: hoće li zbog širine zahvata trebati “raskopati” orgulje kako bi se došlo do svih dijelova instrumenta?

Za to neće biti potrebe. Naprotiv, orgulje imaju svoj servisni hodnik u koji se ulazi kroz dvije šahte. Iz tog se hodnika bez problema mogu dohvatiti svih 35 cijevi svirala i drugi dijelovi koji će biti demontirani i zamijenjeni novima. Natječaj za izvođača radova traje do 28. ožujka, što znači da bi cijeli posao mogao biti završen do kraja travnja ili početka svibnja, dodaje Ivana Dadić.

Evo što će se sve raditi na sanaciji Morskih orgulja prema troškovniku sanacije: sondiranje ustroja in situ; demontaža svih svirala te otprema u radionicu; ispitivanje svirala; rastavljanje, čišćenje i utvrđivanje stanja konstitutivnih dijelova svirala; konstrukcija novih 35 jezgri svirala; zamjena dotrajalih dijelova svih gumenih brtvi na ugodbenim čepovima, te na ventilima za regulaciju dinamike; revizija svih vijaka, matica i obujmica; revizija predmetaka svirala; sanacija pričvrsnih spojeva predmetaka na korpuse svirala; obrada i ugradnja novih jezgri; sklapanje svirala i postav gumenih brtvi na čepove za ugađanje te na ventile za regulaciju dinamike; preliminarna regulacije dinamike; predintonacija i ugodba svirala sukladno shemi sedam akordičkih sekvenci; ambalažiranje i otprema svirala na lokaciju; montaža svirala na redukcije (manžete) te dovodne cijevi u servisnom kanalu orgulja; brtvljenje spojnih mjesta; regulacija dinamike in situ te korekcija intonacije svirala; završna funkcionalno-fonička kontrola svirala.

Podsjetimo, Bašić je Morske orgulje osmislio i izveo uz pomoć niza stručnjaka: ugađanje zvuka orgulja (sedam akorda od pet tonova) povjerio je danas nažalost pokojnom prof. Ivici Stamaću, hidraulikom mora bavio se profesor Vladimir Andročec, a cijevi svirala izradio je također pokojni Goran Ježina iz Murtera, dok je svih 35 cijevi i labijume orgulja izradila poznata umjetnička radionica za izradu orgulja, obitelji Heferer iz Zagreba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...