Nadbiskup Puljić oprao noge 12-orici

U katedrali sv. Stošije održana je misa Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva. Na Veliki četvrtak ujedno je počelo sveto trodnevlje.

Mons. Želimir Puljić, po završetku propovijedi oprao je noge 12-orici predstavnika gradskih župa u znak poniznog služenja Crkvi i vjernicima, po uzoru na Isusa Krista koji je isto učinio apostolima na Posljednjoj večeri.

– Danas slavimo rođendan euharistije i svećeničkog reda. Molit ćemo za dovoljan broj onih koji će dijeliti tajne i voditi narod putem spasenja. Potrebni su službenici Božji koji će odgajati narod. Zvanje je Božji dar i govor koji zahtijeva odgovor. Zato pozivam roditelje, osobito majke, da s radošću surađuju s poticajima Duha Svetoga kad pozove njihovu djecu u službu. Svećenički poziv je otajstvo i dar, kako je pisao blaženi Ivan Pavao II. Svećeništvo je razgovor Boga koji nagovara i čovjeka koji s ljubavlju odgovara, rekao je zadarski nadbiskup.

Nakon mise, Sveto otajstvo je prenijeto u “Božji grob” u katedrali, što su vjernici popratili molitvom i klanjanjem, uz pjevanje “Gospinog plača” s predvođenjem Katedralnog zbora sv. Stošije.

Na Veliki četvrtak tradicionalno je održana i jutarnja misa posvete ulja za slavljenje svetih sakramenata na kojoj su sudjelovali svi svećenici koji djeluju u nadbiskupiji i tom prigodom obnovili svoja svećenička obećanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...