Najavljen prosvjed u Zagrebu: “Ako ne udarimo šakom o stol, postat ćemo manjina u Hrvatskoj!”

U Znanstvenoj knjižnici Zadar održana je javna tribina “Dvojezičnost i ćirilično pismo – doprinos suživotu ili doprinos raslojavanju života u herojskom gradu Vukovaru” u organizaciji udruga “Žene u Domovinskom ratu” Zadar i PSG SOD “Damir Tomljanović-Gavran”.

Gosti tribine bili su predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, odvjetnik Zvonimir Hodak i supruga nestalog vukovarskog branitelja Ana Vukojević.

– Odluka je bila da se dvojezičje uvede 15. siječnja, na Dan priznanja i mirne integracije. Cijeli Vukovar još je jedna velika Ovčara, a sad bi ga trebali nagraditi ćirilicom, rekao je Josić dodajući kako ovakav potez donosi i probleme u nerazumijevanju jer mnogi nisu učili ćirilicu, pa se zapitao: “Što će biti s mladim obiteljima koje se dosele u Vukovar, kako će znati ispuniti formulare, prijaviti se na natječaj i slično?” Zaključio je da bi u tom smislu “bilo najlogičnije uvesti ćirilicu u cijeloj Hrvatskoj”.

Odvjetnik Zvonimir Hodak ukazao je na pravne prilagodbe hrvatskog zakona “kakve nemaju zemlje koje drže do svog nacionalnog ponosa”. Istaknuo je kako “hrvatska vlast ne bi smjela smanjivati europske bazične normative”.

– Japan nosi naziv zemlja smješka, a Hrvatska bi se po mnogo čemu mogla nazvati smiješna zemlja. Tamo gdje čine 50 posto stanovništva, manjine imaju pravo na dvojezičnost. Dolaskom na vlast, Socijaldemokratska partija smanjila je to na 1/3, rekao je Hodak.

Kao primjer navodeći SAD, naglasio je kako su “Amerikanci stvorili 100-tine filmova o Alamu i on je postao moralna vertikala”. S druge strane, “u hrvatskim filmovima branitelji Domovinskog rata prikazuju se najčešće kao pijanci ili drogeraši”, primijetio je Josić.

Hodak je, također, izrazio zabrinutost zbog uvođenja verbalnog delikta napominjući kako je to “loše za imidž države”.

– Možeš ići u zatvor zbog onoga što kažeš. To je najružnija konotacija izjava Ruže Tomašić i Zdravka Mamića. Na ovaj način vlast pokazuje socijaldemokraciju, a umirovljenici kopaju flaše po smeću. To je birokoratska-partikracija, nikako uređena država. Zar da tražimo ideal u takvoj državi? Preduboke su rane u narodima, ne pojedincima, da bi se radilo nešto na idealnoj osnovi, ukazao je odvjetnik.

Dodao je kako se “uvođenjem verbalnog delikta ne može natjerati dvije nacije na međusobnu ljubav, osobito ne tako u tako kratkom roku nakon rata”. Naveo je primjer uređenih zemalja koje s nekad zaraćenim stranama nisu imale prijateljske odnose više od stoljeća, zbog čega se “homogenizacija Hrvatske treba očekivati kroz 50 godina”.

– HDZ je sklopio koaliciju sa Stanimirovićem i Pupovcem i dao im priliku da nam drže moralne lekcije. U isto vrijeme imamo branitelje u punoj snazi i s malom penzijom koji su beskorisni. To je moralna katastrofa ove države! Hrvatska je premala za toliko izdajica! Umjesto da budemo mala bogata zemlja, mi smo razjedinjeni. Imamo, nažalost, čak tisuću udruga branitelja. Čak i generale dijelimo na južne i sjeverne, naglasio je Hodak.

Nedopustivo je, smatraju sudionici tribine, da se “Vukovaru nameće pismo SAO Krajine dok Ana Vukojević još nije pronašla posmrtne ostatke supruga, nestalog vukovarskog branitelja”. Kći pokojne Kate Šoljić, u ratu je izgubila četiri brata i s nevjericom se pita: “Hoće li se grad heroj pretvoriti u većinski srpski grad, a Hrvati će se klanjati Vukovaru?“

Zbog svega spomenutog, sudionici tribine sazvali su 7. travnja u 12.05 sati veliki prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozvali su “sve one koji osjećaju da su stvari krenule lošim putem da budu jasni i glasni i promijene stanje u državi”.  Poručuju: “Ako ne udarimo šakom o stol, postat ćemo manjina u Hrvatskoj!”

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...