Ne čekajte posljednji tren, zgrabite posao u turizmu

Potraga za sezonskim radnicima u punom je jeku. Jeste li već rezervirali svoje mjesto?

U prva dva mjeseca ove godine u kategoriji Turizam i ugostiteljstvoobjavljeno je 497 oglasa, koji čine 18% ukupnog broja oglasa za posao u tom razdoblju.

U čak dvije trećine oglasa (65%) tražili su se radnici na određeno, a u 39% oglasa radnici na neodređeno vrijeme. Sezonski radnici bili su traženi 12% oglasa.

Poslodavci su najviše tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom (63%), te kvalificirane radnike (26%). U petini oglasa (21%) stručna sprema nije bila bitna.

Radno iskustvo tražilo je 47% poslodavaca i to u prosjeku 2 godine i 5 mjeseci. U 40% oglasa poslodavci su od kandidata tražili poznavanje stranih jezika, prvenstveno engleskog, a u 14% oglasa jedan od uvjeta bio je i poznavanje rada na računalu.

Prema podacima servisa MojaPlaća.hr prosječna plaća turističkog djelatnika u Hrvatskoj prošle je godine u prosjeku iznosila 4.288 kuna. Među najtraženijim turističkim zanimanjima bili su konobari s prosječnom plaćom od 3.786 kuna, recepcionari s 4.104 kune, te kuhari s prosječnom plaćom od 4.609 kuna.

Ako još niste pronašli sezonski posao, a odlučni ste u namjeri da ovo ljeto provedete na hrvatskoj obali, ovi bi vas poslovi mogli zainteresirati:

Obrt Barbara iz Jesenica traži Pomoćnog radnika na brodu za krstarenjem Jadranom. Smještaj i hrana su osigurani. Posao obuhvaća ispomoć u kuhinji, čišćenju kabina i druge poslove, a prednost imaju kandidati koji imaju iskustvo rada u kuhinji i vješti su u pripremi kolača. Od kandidata se očekuje napredno poznavanje engleskog jezika – detalji oglasa.

Tvrtka Hadria d.o.o. traži Voditelja hrane i pića za rad u Novalji. Kandidat mora imati višu ili visoku stručnu spremu ugostiteljskog usmjerenja te najmanje pet godina radnog iskustva na istim poslovima. Traži se motivirana, odgovorna i komunikativna osoba s naglašenim sposobnostima rukovođenja, koja će voditi cjelokupni odjel HIP-a te unaprijediti prodaju i poslovanje ‘a la carte’ restorana –pročitaj više.

Coffee & lounge bar “NUbar” nalazi se u sklopu RiSfitness centra Ivone Brnelić u Rijeci, a traži konobara na određeno vrijeme. Osim srednje stručne spreme idealan kandidat trebao bi imati barem godinu dana radnog iskustva. Ostale uvjete natječaja pročitajte u oglasu.

Kako će i ove godine najtraženiji turistički djelatnici biti upravo konobari, donosimo vam nekoliko savjeta kako postati odličan konobar.

Odličan konobar, naime, ima vjerne goste i povećava ugled ugostiteljskog objekta u kojem radi. No već i na razgovoru za posao mora pokazati da se razlikuje od ostalih kandidata. Stoga, kada dolazite na intervju, budite proaktivni i zatražite meni kako biste ga mogli ponijeti doma i naučiti.

Lanac restorana organizira edukaciju za takve stvari, ali ako želite posao u manjem ugostiteljskom objektu, morate se snaći sami. Uštedjet ćete si puno vremena ako jednostavno pokušate samostalno naučiti i zapamtiti što je više moguće!

Neovisno o tome jeste li početnik u ovom poslu ili želite usavršiti svoje vještine, primjena ovih savjeta odmah će vam pomoći da postignete željeni cilj!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...