Nešto čudno se događa sa Suncem

‘Solarna aktivnost’ Sunca mjeri se u 11-godišnjim ciklusima, a ove godine znanstvenici su očekivali kako će ta aktivnost biti na vrhuncu. Međutim, od početka godine, znanstvenici bilježe smanjenu aktivnost na površini Sunca, manji broj sunčevih pjega i solarnih baklji, a dobiveni podaci pokazuju kako je trenutna aktivnost Sunca znatno slabija od prošlogodišnje, prenosi NASA.

Zatišje na površini Sunca natjeralo je astronome da se zapitaju jesu li možda promašili s predviđanjem vrhunca solarnog ciklusa. ‘Ovo JEST solarni maksimum, no izgleda dugačije od predviđenog jer pokazuje dva vrhunca’, istaknuo je Dean Pesnell iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard.

Solarni ciklusi u stvarnosti nisu savršeno pravilni, a promjene sunčevih pjega mogu potrajati između 10 i 13 godina. isto tako amplituda solarnog ciklusa zna varirati, jer neki maksimumi su slabiji, dok su drugi jači.

Pasnell je zamijetio i kako su posljednja dva solarna maksimuma, 1989. i 2001. godine, imala ne jedan, nego dva solarna maksimuma. To je rezultiralo mini ciklusom unutar samog solarnog ciklusa, koji je potrajao oko dvije godine. Ista stvar možda se događa i upravo sada, zaključio je Pasnell.

‘Bez bojazni mogu reći kako će se novi solarni maksimum dogoditi ove godine i potrajati i u idućoj godini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...