Njemačka će tražiti monitoring za Hrvatsku i nakon što uđemo u Europsku uniju?

Njemačka će zatražiti uvođenje postpristupnog monitoringa za Hrvatsku, najavio je Gunther Krichbaum, predsjednik odbora za europska pitanja u Bundestagu, u razgovoru za jučerašnje izdanje lista Neue Presse. Njemačka će, tvrd Krichbaum, uvjetovati ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a uvođenjem polugodišnjih izvješća o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije.

“Alarmantne i krizne vijesti o neodrživom stanju kakve trenutačno stižu iz Rumunjske i Bugarske ne bi se smjele ponoviti i u slučaju Hrvatske, a s naumom Njemačke upoznati su diplomati u Berlinu i Bruxellesu”, piše jučer Neue Presse.

Bundestag, u kojemu većinu ima vladajuća demokršćansko-liberalna koalicija Angele Merkel, trebao bi ratificirati ugovor između Hrvatske i EU-a. Krichbaum, kao predsjednik Europskog parlamentarnog odbora, zastupnicima će dati preporuku pri glasovanju koja će, prema njegovim najavama, uključivati i zahtjev za provođenje nadzora.

“Na području pravosuđa i borbe protiv korupcije postoje očiti problemi. Hrvatskoj će sigurno trebati dodatna pomoć nakon ulaska u EU. Polazim od toga da će s 99,5-postotnom sigurnošću ratifikacija biti uspješno provedena. Ali, svatko tko Hrvatskoj želi dobro mora imati interes u tome da se i nakon njezina ulaska u EU dogovore, najvjerojatnije u polugodišnjem ciklusu, kontrolni mehanizmi”, rekao je Krichbaum.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...