Nokia razvija tehnologiju za vječni standby

Svi ćemo se složiti da su ugrađene baterije bolna točka apsolutno svakog uređaja, bilo kojeg proizvođača te stoga uopće ne čudi što se kompanije okreću ‘alternativnim’ načinima napajanja istih. Nokia se primila posla i radi na sistemu napajanja koji bi trebao omogućiti da uređaji u standby načinu rada ostanu upaljeni dovijeka.

Nokijini inžinjeri oslanjaju se na metodu ‘prikupljanja’ radio valova koji okružuju uređaj te transformaciju istih u struju. Ovom metodom u Nokiji su za sada uspjeli prikupiti oko pet miliwatta, u bliskoj budućnosti tu brojku planiraju odići na 20 miliwatta, dok pri komercijalnoj primjeni očekuju oko 50 mW snage, piše Netokracija.

Postojećih 5 mW-a navodno je dovoljno da mobitel ne troši napajanje ugrađene baterije dok je u standby modu, a sve iznad toga trebalo bi omoogućiti i samo napajanje uređaja. Sistem radi na način sličan onom RFID čipova, no za razliku od njih, koji se oslanjaju na kratkovalno emitiranje, Nokijin sustav prikuplja veći frekvencijski raspon radio valova (50 MHz do 10 GHz).

Prije nego izazovemo oduševljenje moramo naglasiti da će ovaj Nokijin sustav, pokaže li se učinkovitim i ne pojavi se nešto bolje, biti spreman za komercijalnu primjenu za otprilike tri do pet godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...