Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

U gradu Biogradu prigodno je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i dan civilne zaštite RH.

Tim povodom u Gradskoj vijećnici grada Biograda u nazočnosti brojnih uzvanika, predstavnika Civilne zaštite, Crvenog križa, Turističke zajednice, Ureda za obranu, Javne vatrogasne postrojbe, te civilnih udruga i drugih, predstavljen je sustav civilne zaštite Grada.

Budući da je Biograd domaćin ovog događanja za područje Zadarske županije skupu su uz domaće, nazočili i predstavnici Županije i grada Zadra na čelu sa Darkom Teskom pročelnikom PUZS Zadarske županije.

Sve nazočne pozdravio je gradonačelnik grada Ivan Knez, te ih upoznao s programom i dosadašnjim aktivnostima iz kojih je razvidno da je Grad Biograd dao značajan doprinos uspostavi i razvoju sustava civilne zaštite na ovom području. Nazočni su imali prilike vidjeti video projekcije niza aktivnosti poput NATO-ove vježbe IDASSA 2007 te međunarodne civilne vježbe-obuke Camp Supor Unit, održane 2011. godine u Biogradu. Također i iznimno značajnu vježbu zaštite i spašavanja, koja se pod nazivom Izlet održala u staroj gradskoj luci u Biogradu na moru 2010 godine. Riječ je o vježbi čija tema je bila spašavanje putnika iz gorućeg broda u priobalnom pojasu. Ovu zahtjevnu vježbu organizirali su Stožeri zaštite i spašavanja Biograda i Zadarske županije, JVP Biograd, INA d.d. DUZS-Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar, ujedno i koordinator vježbe u kojoj je sudjelovala 91 osoba. Ova vježba pokazala je koordinirano gašenje požara na plovilu, spašavanje i evakuaciju izletnika točnije djece s plovila na obalu, prihvat na obali te njihovo zbrinjavanje kao i čišćenje naftne mrlje na benzinskoj postaji.

Kao i u drugim sličnim vježbama grad Biograd prikazao je rješavanje situacije vlastitim snagama Stožera za zaštitu i spašavanje, a čija glavna operativna snaga bila JVP Biograd uz sudjelovanje DIP-a Zadar, tada u sastavu PUZS Zadar. Uz njih u vježbi su sudjelovali i ŽO 112, Pomorska i temeljna policija, Lučka kapetanija, hitna medicinska pomoć i druge službe koje se bave zaštitom i spašavanjem kao redovitom djelatnošću. Od vlastitih snaga Grad Biograd angažirao je Ronilački klub, komunalnu tvrtku Bošana, Srednju školu Biograd, a od neprofesionalnih snaga koje se bave zaštitom i spašavanjem sudjelovao je Crveni križ Gradsko društvo Biograd na moru, dok su važnu ulogu u ovoj vježbi imali i djelatnici benzinske postaje INA.

Nakon prezentacije dosadašnjih aktivnosti bilo je riječi i o sadašnjem stanju sustava zaštite i spašavanja.Obnovljena je i popunjena postrojba civilne zaštite, te takvo stanje organiziranosti popunjenosti i obučenosti operativnih snaga, omogućava efikasan odgovor na prirodne i tehničke katastrofe i nesreće, te organizaciju i provođenje složenih vježbi zaštite i spašavanja, kao i aktivnu ulogu civilne zaštite u njima, rečeno je uz ostalo ovom prigodom.

Zadovoljan sam svime što sam vidio i čuo, kazao je Darko Tesko, napominjući kako je grad Biograd prihvatio vrlo kompleksne vježbe i odradio to bez problema, što je najbolji dokaz i potvrda iznimne spremnosti. Upoznao je nazočne i sa stanjem civilnog sustava u županiji, te naglasio da u 28 općina, šest gradova i 34 JLS imaju planove civilne zaštite, a i nadalje smo u fazi formiranja postrojbi civilne zaštite, kazao je on.

Ovom prigodom gradonačelnik Ivan Knez uručio je priznanja i zahvalnice za doprinos u aktivnostima na planu civilne zaštite Krunoslavu Pešiću, Branki Kulaš ravnateljici Gradskog društva Crvenog križa i Darku Baniću Zapovjedniku JVP Biograd na moru.

Na gradskoj rivi ispred zgrade Gradske uprave održana je smotra i mimohod postrojbe civilne zaštite grada Biograda, te vatrogasnih postrojbi, a svoj doprinos ovom svečanom događanju dale su i biogradske mažoretkinje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...