Od osam najboljih afrodizijaka na svijetu, šest ih uspijeva u Hrvatskoj

Svi već dobro znamo za afrodizijake i možemo nabrojati dva, tri koja se najčešće spominju. No, ima i nekih neobičnih, za koje možda niste čuli ili ne znate dovoljno o njima. Saznajte gdje možete kušati najbolje afrodizijake na svijetu.

 

Kamenice

Ove školjke, koje su već dobro poznate kao afrodizijak, možete probati u Kanadi na otoku Princa Edwarda. Najbolje ih je jesti tijekom ljetnih mjeseci, od srpnja do kolovoza. Parovi mogu zajedno kušati kamenice i dati prisegu te tako postati članovi Društva kamenica otoka Princa Edwarda. Možete uživati i na Međunarodnom festivalu školjki krajem rujna. U potrazi za kamenicama najbolje je posjetiti Miyajimu, Japan, te Irsku. Čini li vam se sve to predaleko i skupo ili ste pobornik maksime ‘kupujmo hrvatsko’, zaletite se do Stona.

 

JagodeJagode

Jagode je najbolje kušati u Engleskoj, i to od lipnja do početka kolovoza. Možete ih kušati sa šlagom, šećerom ili jednostavno same, bez ičega. Započnite potragu za jagodama u Surreyju, na farmi Crockford Bridge, u salonu sladoleda od domaćih jagoda. Jagode sa šlagom ljetni su zaštitni znak Britanije, često su povezivane s teniskim turnirom u Wimbledonu, pa možete gledati akciju na travnatim terenima i uživati u ovoj osvježavajućoj poslastici. Možete ih potražiti i u Švedskoj. Bez obzira na sve, mnogi su se spremni zakleti da su one vrgoračke najfinije.

 

Čokolada

Ako želite uživati u čokoladi, najbolji odabir je Belize, i to u veljači i svibnju. Maje su ovu namirnicu stavljale u gotovo sva jela. Organizirajte posjet plantaži kako biste vidjeli biljke, svježe ubrana zrna i kušali izvornu čokoladu. Najbolje vrijeme za posjet je svibanj, kad se održava festival čokolade. Osim što ćete naučiti mnogo toga o povijesti čokolade, možete posjetiti i neko seosko gospodarstvo kako biste vidjeli kako se pravi tradicionalan napitak od čokolade, upravo onako kako su ga Maje radile. Također ćete imati priliku i sami napraviti jedan. Za dobru čokoladu možete se uputiti i prema Bruxellesu, koji je daleko bliže. No, i mi imamo konje za utrku. Domaći proizvođači posljednjih godina rade jako fine čokolade i ako to već niste, otiđite do prve trgovine i dajte im šansu. Nećete požaliti.

 

Avokado

Za dobar avokado morat ćete se uputiti u San Diego, a to možete učiniti tijekom cijele godine. Više od 50 godina ljubitelji avokada susreću se u gradu Fallbrooku, u kojem se održava festival avokada. Umak guacamole, koji se sastoji od avokada, možete jesti do milje volje, a očekuju vas i razni suveniri u obliku avokada. Druga destinacija za kušanje avokada je Meksiko. No, avokado uspijeva i u Hrvatskoj tako da možete kušati i domaći samo se valja malo potruditi.

 

Vino, pićeCrno vino

Najbolje mjesto za kušanje crnog vina je Bordeaux u Francuskoj, a najbolje vrijeme svibanj. Ako želite kvalitetno crno vino, uputite se u Medoc, na jugozapadu Francuske, kako biste kušali vino na prekrasnom imanju Château Mouton Rothschild. Morat ćete rezervirati unaprijed da biste uživali u vinskim podrumima najkvalitetnijih proizvođača vina u Bordeauxu, kao i u prvim gutljajima Cabernet Sauvignona na svježem zraku. Druga destinacija za kvalitetno vino je La Rioja u Španjolskoj.

No, i hrvatski vinari počeli su skupljati prestižne nagrade za kvalitetu svojih vina. U njihovim podrumima kriju se pravi dragulji i potrebno se samo malo informirati kako bi se nabavila butelja finog afrodizijačkog crnog vina.

 

Bosiljak

Najbolje mjesto za kušanje bosiljka je Chiang Mai na Tajlandu i to tijekom cijele godine. Ljubitelji bosiljka najbolje će upoznati ovaj afrodizijak u školi kulinarstva u Chiang Maiju, gdje se nalazi velika farma bosiljka. Jedan od njih je slatki bosiljak, koji ćete moći koristiti u spravljanju jela. Ovaj odličan afrodizijak možete potražiti i u Italiji, točnije u regiji Liguriji. Finog bosiljka ima u mnogim krajevima Hrvatske, a budući da je svjež najukusniji na obližnjem placu ili u bolje opskrbljenoj trgovini naći ćete ga bilo ubranog bilo u lončanicama.

 

Leafcutter mravi

Ovaj neobičan afrodizijak možete probati u Kolumbiji, najbolje u proljeće. Više od 500 godina u Kolumbiji mladenci jedu ove mrave. Smatra se da pojačavaju seksualnu želju. Osim toga, bogati su proteinima i masnoćama pa su odličan obrok. Možete ih probati kod uličnih prodavača u Baricharau. Krila i noge kraljica pažljivo se odvajaju prije nego se mravi potope u slanu vodu, te zatim ispeku, a obično se prodaju u proljeće nakon žetve. U restoranu Hormiga u Baricharu možete probati kruh od mrava ili pak mignon filet od mrava. Leafcutter mrave možete kušati i u Kambodži.

 

Morski krastavac

Ovaj afrodizijak najbolje je probati u Kini, točnije u Šangaju, i to u svibnju. Ovo ljigavo ‘stvorenje’, koje je jedan od najboljih kineskih afrodizijaka, često se koristi za variva i juhe u kombinaciji s biljem i začinima. Za kušanje autentičnog jela od morskih krastavaca iz 19. stoljeća posjetite restoran Dexingguan u Šangaju, gdje se priprema krastavac sa škampima u srnećem umaku. Ovaj afrodizijak probajte i u Japanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...