Održano predavanje “Maslina”

Zanimljivo popularno savjetodavno predavanje na temu uzgoja, berbe maslina, čuvanja maslinovog ulja i novinama u zakonu o poticajima u poljoprivredi održala je Gordana Dragun dipl. ing. agr. i Nikolina Paleka mag. ing.agr. iz Poljoprivredno savjetodavna službe Zadarske  županije. Predavanju su nazočili maslinari iz otoka Ugljana a organizirala ga je PZ „Drobnica“ iz Preka u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Doma na žalu“.

U okviru predavanja Gordana Dragun dipl. ing. agr.  upoznala je maslinare s kontroliranim i integriranim sustavom uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja. U integriranim sustavima proizvodnje dozvoljena je uporaba mineralnih i ekološkog gnojiva. Dok je u ekološkoj proizvodnji dozvoljeno samo ekološko gnojivo i ekološki pripravci. Ekološka proizvodnja maslina i maslinovog ulja ostvaruje puno veće poticaje u proizvodnji nego li klasična proizvodnja.

U kontroliranoj proizvodnji naglasila je Gordana Dragun važni su svi elementi u uzgoju i proizvodnji maslinovog ulja. Hrvatski otoci imaju idealnu klimu za uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja jer nema velikih razlika u temperaturi između godišnjih doba. Stoga je veća mogućnost da se mlado stablo održi i krene s rastom ubrzo nakon sadnje time ranije i sam urod zrna. Dok, je na kontinentu, naglašava Dragun sadnja prikladna samo u proljeće jer je potrebno da stablo ojača do dolaska nižih temperatura u jesenskim i zimskim mjesecima.

Maslina je stablo svijetla, koje treba svakom zrnu da bi bilo zdravo i da na vrijeme sazrije uz kvalitetnu obradu tla i druge agrotehničke mjere. Uz kvalitetne hrvatske sorte maslina i primjenu agrotehničkih mjera maslinici na otocima imaju izvanrednu priliku da budu proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Na otoku Pagu uz masline uzgajaju se i ovce i to je dobar primjer ekološke gnojidbe maslina, naglasila je Dragun. U zadnjem dijelu odličnog predavanja osvrnula se na najčešća oboljenja stabla masline i ploda maslina te preporučila sredstva za zaštitu. Među najčešća oboljena ploda maslina su maslinova muha, maslinov moljac i paunovo oko, dok stablo maslina oboljeva od crvotoče i raka masline.

Nikola Paleka mag. ing. agr. upoznala je maslinare s kvalitetnim čuvanjem maslinova ulja i prehrambenim kvalitetama te ljekovitim svojstvima za očuvanje zdravlja čovjeka. Preporuka struke je čuvanje maslinova ulja u hermetički zatvorenim posudama bez dodira sa zrakom u tamnim staklenim ili inox posudama. Nikolina Paleka osvrnula se na novine u zakonskoj regualtivi i mogućim uvjetima i načinima ostvarivanja izravnih plaćanja poticaja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...