Olić unio preokret a Eduardo osigurao pobjedu Hrvatske

Nakon sjajno odrađenog posla protiv Srbije prošlog petka, hrvatski su nogometaši svoj put prema svjetskom prvenstvu u Brazilu nastavili i pobjedom u Swanseaju protiv Walesa. Nakon šokantnog gola Balea, naši su uložili sav trud i napor te su preko Lovrena i Eduarda stigli do preokreta i pobjede 2:1.

Što zbog ozljeda, što zbog umora, izbornik Štimac sa svojim je suradnicima u utakmicu protiv Walesa ušao s četiri nova igrača. Umjesto ozlijeđenog Šimunića zaigrao je Lovren, Sammir je zamijenio ozlijeđenog Kranjčara, dok su Badelj i Eduardo zamijenili Kovačića i Olića. I osjetilo se da našima nedostaje svježine, jer Velšani su nas dugo držali u šahu. No, pronašao je Štimac riješnje te su naši ipak na kraju upisali pobjedu 2:1.

Za razliku od dvoboja u Osijeku, u kojem je Hrvatska bila posve dominantna, u ovoj su se igrači Walesa postavili ipak kudikamo konkretnije. Doduše, već u prvoj minuti Sammir je nagovijestio obećavajuću partiju Hrvatske.

U šestoj minuti pred Myhillom su prijetili Eduardo i Mandžukić, dok je Wales živio na inspiraciji svojeg najboljeg igrača Garetha Balea. I upravo je igrač Tottenhama u sedmoj minuti pokrenuo akciju, koju je prekršajem i žutim kartonom prekinuo Ćorluka, no slobodnjak Balea s 25 metara otišao je visoko preko gola.

U 13. minuti, nakon odlične duge lopte Modrića prema Mandžukiću, te dodavanja Eduarda, Sammir je pucao ali mu je netko od domaćina loptu skrenuo u korner. Već u sljedećoj minuti Lovren je s lijeve strane ubacio, a Eduardo je glavom pokušao svladati domaćeg vratara, no Myhill je bio siguran, pa je i ova prilika propuštena.

Wales je svoju prigodu čekao u kontranapadima i jednu takvu dočekao je u 20. minuti, kada je Dejan Lovren prekršajem zaustavio Joea Ledleyja. Naravno, talijanski sudac Banti bio je neumoljiv, hrvatskom stoperu pokazao je žuti karton, a Baleu dao priliku da zabije s bijele točke. To je Bale i iskoristio, te donio radost velškim navijačima na Liberty stadionu.

Naši se nisu obeshrabrili, a u 24. minuti stigla je nova (polu)prilika za naše. Srna je ubacio, a u posljednji tren ispred naših napadača loptu je izbio Collins. Od hrvatskih igrača dobru priliku u prvom dijelu imali su još Milan Badelj i Mario Mandžukić, no to što je Hrvatska na odmor otišla s jednim golom zaostatka , možemo zahvaliti samo Garethu Baleu. Dva mu je puta asistirao Robson- Kanu, u 35. minuti obranio mu je Pletikosa a u 38. zapucao je stopostotnu priliku. Dobru priliku imao je i Bellamy, ali Pletikosa je dobro ispratio njegov udarac.

U drugi dio Štimac je ušao s jednom zamjenom, umjesto Badelja na teren je poslao Schildenfelda, a nastavak je naravno, donio još ofenzivniju ali i angažiraniju igru naših, a u 52. minuti nakon ubačaja Srne iz kuta, opet je priliku imao Eduardo. No, ovog puta njegov je udarac otišao kraj gola.

Nakon početnog juriša naših, Pletikosi je opasno zaprijetio Jonathan Williams, no njegov je udarac otišao par centimetara kraj gola.

Hrvatski su nogometaši u 60. minuti bili vrlo blizu izjednačenja, prijetili su iz svih mogućih situacija, a prava je šteta što se jedan Eduardov pokušaj nije odbio u mrežu domaćeg vratara jer Myhill je zbilja izvrsno intervenirao. Morao je Štimac još mijenjati, pa je umjesto Sammira priliku dao Kovačiću. Koju minutu kasnije, Štimac se odlučio krenuti posve riskantno te je umjesto Strinića uveo i Olića, pa je Hrvatska igrala s tri klasična napadača.

No, kad već nisu napadači, zabio je stoper. Dejan Lovren u 77. minuti dobio je od Mandžukića jednu povratnu loptu i onda s nekih 30 metara iskosa žesto opalio prema golu Walesa. Lopta je prevarila Myhilla i završila u mreži za 1:1.

Kako je vrijeme odmicalo tako su napadi naših postajali još žešći, prijetili su Eduardo i Olić, a onda je u 87. minuti naplaćeno sve dotad promašeno. Olić je ubacio s lijeve strane, Eduardo je primirio loptu i iz voleja kroz noge Myhillu poslao loptu u mrežu za prekokret i pobjedu Hrvatske 2:1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...