Općina Vir bespovratno pomaže kuće s bazenom

Turoperatori nam kažu da oni objekti koji imaju bazen rade osam tjedana godišnje duže od onih koji ga nemaju, i to je jasna računica. Sufinancirat ćemo izgradnju bazena s iznosom od 50 tisuća kuna, a čitav program je težak oko 50 milijuna kuna – riječi su to, sada već bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića, čije je Ministarstvo turizma početkom godine pokrenulo projekt koji bi, nakon dovođenja niskotarifnih letova u Hrvatsku, trebalo preporoditi turističku pred i posezonu.

Iako ministar odlazi, projekt prema svemu sudeći ostaje, a interes za njim je toliko velik da je to nezabilježeno i to ne samo iz primorskih turističkih mjesta, već i iz ruralnih područja koja do sada nisu bila turistička, ali to očigledno žele postati.

Koncept je zapravo vrlo jednostavan: Ministarstvo turizma realizaciju poticaja za izgradnju bazena kod privatnih iznajmljivača potaknulo je jer nemamo dovoljno takvih sadržaja, pa je plan da država gradnju svakog bazena sufinancira s nepovratnih 50 tisuća kuna.

 

Poboljšanje kvalitete

Istra se, primjerice, već godinama pozicionirala bazenskom ponudom, a svojevrsno iznenađenje ovoga puta predstavljaju zainteresirani čak iz Bukovice i Ravnih kotara na zadarskom području, jasno, samo oni koji imaju prijavljene obrte i trgovačka društva, s tim da minimalna površina bazena mora biti 30 četvornih metara, tako da se ne radi o bazenima “za vlastite potrebe”, već u svrhu turizma.

Ponuda kuća i apartmana s bazenima trebala bi produžiti predsezonu i posezonu na godišnjoj razini za četiri do osam tjedana, upravo onoliko koliko za sada “fali” duže sezone. Tijekom ove godine očekuje se gradnja 200 novih bazena, a u iduće tri godine taj bi se broj trebao popeti na tisuću bazena u Hrvatskoj, kako se naziva i čitavi projekt.

Zanimljivo je da je ideja s bazenima na neki način „prekopirana“ sa zadarskog područja i to, da budemo sasvim precizni, s Vira gdje je projekt izgradnje bazena za svoje iznajmljivače najavljen još prošle godine. Tvrtka Vir turizam bila je čak pred potpisom ugovora s agencijom Novasol, najvećim europskim turoperatorom za privatni smještaj, s ciljem poboljšanja kvalitete privatnih apartmana na Viru.

Plan je bio podići razinu opremljenosti i usluga prema standardima Novasol, te 500 virskih kuća opremiti bazenima jer se na taj način, prema procjenama s Vira, može sezona produžiti za više od 150 dana. Vir bi tako postao najveći resort privatnog smještaja na Jadranu, prisutan na čak 27 raznih tržišta.

– Iako nije došlo do potpisivanja ugovora s Novasol zbog nekih dodatnih uvjeta koje su tražili, mi smo s tim projektom nastavili dalje i Općina Vir svakog iznajmljivača financira s 25 tisuća kuna za gradnju bazena, za razliku od Ministarstva turizma čije se sufinanciranje od 50 tisuća kuna odnosi samo na obrtnike i d.o.o. Ipak, to u konačnici znači da iznajmljivač s Vira, ukoliko ima registriran obrt, može povući i državna i naša sredstva – istaknuo je Zdenko Mičić, direktor Vir turizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...