Osmijeh u Zadru: na pedijatriji otvoren vrtić

Na Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice otvoren je – dječji vrtić. Na odjelu je uređena i opremljena prostorija u kojoj rade dvije odgojiteljice, a cijelu ideju realizirao je gradski dječji vrtić „Sunce“. Svečano otvorenje vrtića u bolnici najavljeno je nakon uskrsnih blagdana.

– Naš program „Vrtić u bolnici“ verificiran je u Ministarstvu i tada se krenulo s građevinskim radovima i nabavom namještaja te didaktičke opreme za vrtić na odjelu. Ideja je potekla s pedijatrije, od šefa dr. Nevena Milića, naša stručna služba napisala je program, on je odobren i s glavnom sestrom Marijom Ljubičić smo krenuli u realizaciju. Uz pomoć Grada Zadra i donatora, uspješno je realiziran – kaže ravnateljica gradskog vrtića „Sunce“ Ana Dunatov.

Dvije odgojiteljice svakodnevno su s djecom, od deset ujutro do 18 sati. Boravak nije uređen samo za bolesnu djecu koja dolaze iz vrtića „Sunce“, već iz svih vrtića, gradskih i privatnih, a priključiti se može i dijete koje ne pohađa vrtić. Potrebno je samo da roditelji potpišu suglasnost, a prvi rezultati projekta „Vrtić u bolnici“ su izvanredni.

– Neka djeca ne žele otići iz bolnice. Cilj je postignut, boravak u bolnici je djeci ljepši, ublažene su traume zbog hospitalizacije, a i roditelji imaju oslonac u vrtiću i odgojiteljicama. Djeca u boravku imaju sva potrebna didaktička sredstva, pa i kompjutor – kazala je Ana Dunatov.

 

Svi zadovoljni

U program vrtića na odjelu svakodnevno je uključeno 15-ak malih bolesnika. Mi radimo sa zdravom djecom, ali i bolesna djeca su naša i želimo da se tako osjećaju i kada su u bolnici – poručila je ravnateljica Dunatov.

Rezultati postignuti pokretanjem programa „Vrtić u bolnici“ su zadovoljna djeca, jer svoju „tetu“ imaju i kada su bolesna. Odgojiteljice, osim što s bolesnom djecom u vrtiću na odjelu borave i animiraju ih, obavljaju i ono što je djeci najteže: prije svake pretrage pripremaju ih za pregled i lišavaju ih straha.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...