Otkriven razlog izumiranja neandertalaca?

Neandreatalci su imali veće oči od Homo sapiensa, a razlog tomu bilo je prilagođavanje životu u Europi, gdje su u to vrijeme noći bile duge i tamne. Kako bi se prilagodili takvim surovim uvjetima, veći dio mozga bio je namijenjen za vizualno procesuiranje dobivenih informacija, na štetu dijela mozga koji je trebao služiti za razvijanje socijalne interakcije. Iako su imali mozak slične veličine kao današnji ljudi, posljednja analiza fosilnih ostataka lubanja objavljena u Proceedings of the Royal Society B Journalu sugerira kako je struktura njihovih mozgova bila drukčija, prenosi Independent.

Dakle, za razliku od Homo sapiensa kojem je razvijeniji kognitivni dio mozga, zaslužan za uspješno bavljenje društvenim odnosima i preživljavanje, neandertalcima je veći dio mozga bio posvećen obradi vizualnih informacija nauštrb kognitivnih funkcija.

Istraživanje su proveli znanstvenici s Oxforda i Prirodoslovnog muzeja u Londonu. “Budući da su neandertalci imali veće oči i tijelo od modernog čovjeka, veći dio njihovih mozgova bio je zadužen za vid i kontrolu pokreta. Manje mozga bilo je korišteno za ostale funkcije kao što je društveno povezivanje, koje bi im pomoglo u preživljavanju surovih uvjeta u to vrijeme. Razlike u ‘organizaciji’ mozga mogle bi objasniti zašto su neandertalci izumrli, a Homo sapiensi nisu”, rekla je Eiluned Pearce iz Instituta kognitivne i evolucijske antropologije na Sveučilištu Oxford.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...