Otočni sabor: Institucije RH sustavno krše Zakon o otocima, netko za to treba odgovarati!

Povezanost otoka s kopnom, vodoopskrba i prijevoz goriva na otoke za osobne potrebe, najveći su problemi s kojima se otočani bore i ove godine, istaknuto je na godišnjoj Skupštini Otoočnog sabora, održanoj u srijedu u Zadru.>

Sredstva za vodoopskrbu iz državnog proračuna za ovu godinu su smanjena za 1,3 milijuna kuna u odnosu na lani. Drugi problem se javio još u kolovozu kada je Agencija za obalni linijski pomorski promet zajedno s Ministarstvom pomorstva prometa i infratsrukture donijela novu odluku o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom prometu. Agencija je dobila manje 35 milijuna kuna što se odnosi na subvencije za bodske i brzobrodske linije. Otočni je sabor utjecao da ne dođe do ukidanja nekih linija, ali problem niti izbliza nije riješen.

– Otočni sabor ovim putem opet moli Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture, a tako i Agenciju za linijski promet, da se drže postojećeg Zakona o otocima i neka saslušaju prijedloge samih otočana na temu plovidbenih redova. Uštede se trebaju tražiti u poslovnoj politici brodara i njihovih pristupa poslovanju, a ne nauštrb stanovnika otoka – kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Bariće, te naglasio:

– Predsjednik RH dr. Ivo Josipović jedini je primio i saslušao izaslanstvo Otočnog sabora dok su druge državne institucije ostale gluhe na naše zahtjeve, kako Vlada RH, tako i Sabor RH, a da ne spominjemo nadležno ministarstvo za otočnu problematiku. Ono svoj odnos prema otocima pokazuje time što ni do dan danas nije konstituirano Otočno vijeće, savjetodavno tijelo Vlade RH po pitanju otočne problematike. Predložili smo održavanje jedne sjednice Vlade RH na jednom od malih hrvatskih otoka na temu stanja na otocima, povećanja troškova, poskupljenja života, depopulacije i ne baš sjajne gospodarske situacije.

Nažalost do dan danas nismo dobili odgovor iz Vlade RH. Smatramo da institucije Republike Hrvatske sustavno krše Zakon o otocima, i da za svako kršenje zakona netko treba snositi odgovornost. Pozivamo Vladu RH da ponovno shvate vrijednost otoka ulaskom u EU i poručujemo joj da su otočani i Otočni sabor spremni za dijalog. Ne treba nam olakšati život, već omogućiti jednake šanse kao na kopnu – istaknuo je Barić.

On je najavio i niz aktivnosti među kojima i otvaranje Bodulskog portala kao središnjeg informativnog mjesta svih otočana.

Marko Dražetić, savjetnik ministra Jakovine, istaknuo je kako će se izmijenjenim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu voditi računa o interesima otočana.

– Mi ćemo zakone regulirati i prilagoditi našim otočanima, što će oni dalje raditi i kako će proizvoditi, to je na njima. Zemlja se više neće dodjeljivati kao do sada, po babi i po stričevima, što je važno za malog čovjeka koji na otoku živi. Isto tako ne trebaju se bojati da će doći netko iz Zagreba uzeti zemlju, otočani će imati prioritet – rekao je Dražetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...