Otvorena najveća elektrana na bioplin na svijetu

Najveća elektrana na biološki plin na svijetu u ponedjeljak je otvorena u gradu Vaasi na istoku Finske, u postrojenju postojeće termoelektrane Vaskiluodon Voima Oy.

Elektrana koja radi na principu plinofikacije biomase ima kapacitet 140 megavata, a u pogon ju je stavio finski ministar rada Lauri Ohalainen, koji je u pisanoj izjavi ocijenio kako će nova elektrana “povećati potrošnju obnovljivih izvora energije i smanjiti uporabu ugljena, istodobno poboljšavajući trgovinsku bilancu Finske”, piše portal Croenergo.

Procjenjuje se da će biomasa zamijeniti 25 – 40 posto ugljena koji se danas troši za proizvodnju električne energije u toj termoelektrani. Biomasa se ponajviše sastoji od šumskog otpada koji nastaje tijekom sječe stabala, a šumarstvo je jedna od najrazvijenijih gospodarskih grana u Finskoj. Iako će se ugljen i dalje koristiti za paljenje plina iz biomase, smanjenje emisije CO2 bit će golemo – oko 230 tisuća tona na godinu.

Tvrtka Vaskiluodon Voima u taj je projekt uložila oko 40 milijuna eura.

“Većina proizvodnje električne energije u svijetu većinom se oslanja na ugljen, ali nove tehnologije bioplinofikacije, uključujući i postupak sušenja biomase viškom stvorene topline pružaju isplativu alternativu velikim termoelektranama, koje tako mogu povećati udio biomase i smanjiti emisiju CO2 i drugih stakleničkih plinova”, rekao je Juhani Isakssun iz finske tvrtke Metso koja upravlja postrojenjem.

Umjesto kupovine ugljena u inozemstvu i kvota za emisiju stakleničkih plinova, nabava biomase u okolici same elektrane značit će uštedu od oko 15 milijuna eura godišnje, koji će se kroz otvaranje stotina novih radnih mjesta i na druge načine investirati u lokalnu zajednicu.

Tim projektom se Finska pozicionira na zavidno visoko mjesto po kriteriju korištenja obnovljivih izvora energije. Relevantno zakonodavstvo EU predviđa da sve zemlje članice do 2020. moraju dobivati 20 posto energije iz obnovljivih izvora, a Finska je već sad na 25 posto, s namjerom da do 2020. iz obnovljivih izvora dobiva čak 38 posto ukupne energije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...