Ovaj tjedan stiže proljeće, ali vrijeme ostaje zimsko: Kišni ožujak obara rekorde, najavljen i novi snijeg

Noć i jutro će u većini krajeva biti oblačni s mjestimičnom kišom, u gorju i snijegom, a zatim će vrijeme biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, dok je malo kiše moguće još ponegdje u Slavoniji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije, prognoza je za sutra Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Najsunčanije će biti na sjevernom Jadranu. Vjetar će biti slab do umjeren, u istočnoj Slavoniji i jak jugozapadni. Na Jadranu umjeren i jak zapadnjak, na južnom dijelu jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na sjevernom Jadranu od 2 do 7, u Dalmaciji od 8 do 11, a najviša dnevna od 11 do 16, u Gorskome kotaru i Lici od 7 do 10°C.

U srijedu će biti djelomice sunčano uz postupan porast naoblake. Poslijepodne na Jadranu i u krajevima uz njega mjestimice kiša, u noći na četvrtak proširit će se na cijelu Hrvatsku. U gorju će padati većinom snijeg. U četvrtak poslijepodne sa zapada će započeti razvedravanje. U petak na Jadranu pretežno sunčano. U većini kopnenih krajeva jutarnja magla, zatim djelomice sunčano, a u Slavoniji pretežno oblačno. Vjetar većinom slab, u četvrtak umjeren sjeverozapadnjak. Razmjerno toplo, a u četvrtak prolazno zahlađenje.

 

U Rijeci najkišovitiji ožujak u povijesti mjerenja

Kao što se i očekivalo, ciklona “Otokar” je danas “dovršila posao” i već s novom kišom koja je pala do 13 sati postavila novi oborinski rekord za ožujak u Rijeci, javlja Crometeo.hr.

Do 13 sati je ciklona na postaji Rijeka Kozala donijela novih 64 mm kiše. Tako je ukupna količina kiše koja je pala u ovom mjesecu u Rijeci, dosegnula 279 mm. Stari rekord je iznosio 267,8 mm oborine, a postavljen je u ožujku 1979. godine (službena mjerenja postoje od 1948. godine). Kako kiša u Rijeci i dalje pada, i ovaj poslijepodnevni podatak je samo privremen, a nove ciklone u ožujku će ga još samo povećati.

U zadnja 24 sata (do 16 sati) na postaji Poljane, podno Učke je palo čak 149 mm kiše, od čega gotovo sve nakon ponoći (145 mm). Samo u zadnjih 6 sati je palo 65 mm kiše. Kiša je na riječkom području, kao i na cijelom Jadranu praćena vrlo jakim i olujnim južnim vjetrom.

Što se tiče Zavižana, odnosno drugog rekorda kojeg se prati, jutros je visina snježnog pokrivača, nakon novih 6 cm snijega, iznosila 306 cm. Međutim već prijepodne je temperatura porasla na 1°C, pa se u nekoliko motrenja sredinom dana javlja o magli i jakom jugoistočnom vjetru, bez oborina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...