Pašman pronalazi način da goste privuče i u predsezoni: nakon Škrapinga – MTB maraton “Felt trofej”

Nakon Škrapinga, uspješno održane treking utrke na Pašmanu koja je s pravom osvojila titulu perjanice cijele treking lige u Hrvatskoj koja se zove po Jošku Božiću, nesretno preminulom sinu alpinista Stipe Božića, u Tkonu je sve moguće.

Naravno, ne samo u sportskom i rekreativnom smislu već i u turističkom, što je osobito važno za ljude koji tamo uglavnom samo od turizma i žive. Zbog toga se nakon Škrapinga užurbano ide dalje i organizira – Pašmanski mountain bike maraton „Felt trofej“ koji bi opet trebao na taj otok dovesti puno posjetitelja i – stranih turista.

Ispunjena očekivanja

– U turističkom smislu Škraping je u potpunosti ispunio naša očekivanja i nadmašio ih. Unatoč lošem vremenu, trkači nisu odustali, a uz njih došao je veliki broj gostiju u pratnji. U dva dana u privatnom smještaju ostvareno je preko 300 noćenja s tim što treba imati u vidu da je veliki broj gostiju bio iz okolice Pašmana pa su ujutro stigli na utrku, a navečer se vratili. Tako da su noćili uglavnom gosti iz inozemstva: Slovenije, Mađarske i iz udaljnih područja Hrvatske: Zagreba, Osijeka…

Ugostiteljski objekti, konobe, restorani i kafe barovi radili su punom parom od jutra do sitnih sati. Posebnost utrke je Sajam otočnih proizvoda koji se održava dva dana gdje su bili izloženi mnogobrojni autohtoni proizvodi od strane 42 izlagača, a kojeg od njegovog osnivanja vodi Julijana Radović.

Sajam s ponosom nosi oznaku HOP – Hrvatski otočni proizvod kojeg mogu dobiti samo izvorno originalni proizvodi i manifestacije na otocima. Možemo reći da je turistička sezona na Pašmanu dobro počela – zadovoljan je direktor Turističke zajednice Tkona Lenko Ugrinić, dodajući da je čitavi Škraping tim zaslužan za dobru organizaciju pod koordinacijom Nadia Varunek, dok je sportski dio odlično odradio Josip Tomić, a sve skupa poduprla Općina Tkon i načelnik Danijel Katičin, ujedno i osnivači Škrapinga prije 8 godina.

Rezultat svega je da na jedan pusti neotkriveni otok trče doslovno svi i pritom stvaraju odličan turistički predsezonski promet. Ne čudi stoga pohvala direktorice HTZ Meri Matešić koja je događaj ocijenila prekrasnim, te uputila domaćine da što prije organiziraju studijsko putovanje stranih novinara kako bi vidjeli tu ljepotu i pozvali svoje sugrađane na uživanje u Pašmanu.

Još će jedno događanje u predsezoni obogatiti društveni i gospodarski život Općine Tkon. Za mjesec dana, točnije 14. travnja, održava se još jedna sportska manifestacija – Pašmanski MTB maraton „Felt trofej“.

– To je brdska biciklistička utrka po prekrasnim stazama Pašmana s kojih pucaju pogledi s jedne strane na Kornate, s druge na Velebit, dok je u sredini more! Tko od zaljubljenika prirode i sporta može tome odoljeti? Nadamo se da će turisti ovo znati prepoznati i doći uživati jer biciklizam je atraktivan i ljeti i zimi. Organizator je TZ općine Tkon, Općina Tkon – JKU Prvenj, a stručnu podršku daje nam Joško Fržop, – zaključuje Ugrinić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...