Pojeftinjuje obvezna polica autoosiguranja!

Vozače je razveselio pad cijena goriva, a mnoge će i ulazak u Europsku uniju. Očekuje se da će obvezna polica autoosiguranja pojeftiniti. Tada se, naime, otvara tržište pa će i brojna konkurencija osiguravateljskih kuća tražiti način da privuče osiguranike.

Godišnji pregled vozila obveza je svakog vlasnika automobila. Osim pregleda znači i još jedan godišnji izdatak.

Ulazak u EU i veće tržište mnogi vide kao priliku za smanjenje cijena autoosiguranja.

“Dogodit će se to da će osiguravajuća društva svaki prema nekim svojim tehničkim podlogama kreirati cjenike”, kazao je Krešimir Kanižanec iz jedne osiguravateljske kuće.

 

Veća konkurencija, niže cijene

Drugim riječima, regulator, odnosno država više neće imati tu obvezu. Konkurentnim cijenama osiguravateljske kuće borit će se za osiguranike.

Cijena premije obveznog autoosiguranja za automobil od 60-ak kW kreće se od 1.100 do 1.900 kuna, ovisno o tome gdje ga se registrira. Skuplji smo primjerice od Francuske, Mađarske, Poljske, Slovačke, a jeftiniji od Austrije, Švicarske ili Italije.

“Što se može dogoditi? Da neki nesmotreni osiguratelji naprave niže cjenike koji će dugoročno pokazati da su loši cjenici i da , očito, neće imati dovoljno kapitala za izvršavanje svojih obveza”, kazao je Kanižanec za Dnevnik.hr.

To se primjerice dogodilo u Grčkoj, koja je za posljedicu imala stečajeve i nestabilnost na tržištu.

U svakom slučaju, do ulaska u EU osiguravateljske kuće trebaju provesti prilagodbu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...