Potpisan koalicijski sporazum o novoj slovenskoj vladi

Predsjednici četiriju slovenskih parlamentarnih stranaka potpisali su kasno sinoć ugovor o suradnji u novoj vladi koju će voditi Alenka Bratušek.

Koalicijski ugovor na 30 stranica kojim se, među ostalim, obvezuju da će podržati i ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, potpisali su Alenka Bratušek u ime svoje stranke Pozitivne Slovenije (PS) koja će imati najviše resora u vladi, zatim Gregor Virant kao predsjednik Građanske liste (GL), predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič, te predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec.

Danas je završena politička kriza u Sloveniji. Uspjeli smo se uskladiti, naše četiri stranke uspjele su naći zajednički nazivnik za dobro ljudi u ovoj zemlji, rekla je nakon potpisivanja ugovora Bratušek, koja će biti prva slovenska premijerka od stjecanja samostalnosti.

Pojedinosti koalicijskog ugovora u kojemu se naglašava potreba smirivanja političkih napetosti u državi, depolitizacija kadrovske politike, dijalog s civilnim društvom, veća uključenost javnosti u donošenje političkih odluka kako bi se vratilo povjerenje birača u državne institucije bit će poznati danas.

Danas će se točno saznati i sastav buduće vlade, odnosno predložena lista ministara koju Bratušek do danas navečer mora dostaviti u parlament.

O novoj slovenskoj vladi parlament će vjerojatno glasovati sredinom idućeg tjedna, nakon predstavljanja ministarskih kandidata u parlamentarnim odborima.

Koalicijski ugovor predviđa da će vlada nakon godine dana rada zatražiti novo glasovanje o povjerenju u parlamentu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...