Procesija Kalelargom s maslinovim grančicama

Nedjelju Muke Gospodnje, zadarski su vjernici proslavili blagoslovom maslinovih grančica u crkvi Gospe od Zdravlja, procesijom Kalelargom i svečanom misom u katedrali sv. Stošije. Euharistijsko slavlje u zadarskoj prvostolnici, tijekom kojeg se pjevala “Muka našeg Gospodina”, predvodio je mons. Želimir Puljić.

Vjernici se na Cvjetnicu prisjećaju Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, ali i njegove muke na križu. Ovim blagdanom ujedno počinje Veliki tjedan koji završava najvećim i najsvečanijim kršćanskim blagdanom – Uskrsom.

– Treća ura onog velikog petka bila je najkrvavije i najbezumnije ljudsko djelo. Golgota je bila oblivena krvlju. Praćenjem Isusove muke, osjećamo potresenost, ali nam se nameću i brojna pitanja koja postavljamo razmišljajući o Božjoj smrti. Sin Božji dolazi iz krila Životvorca u zagrljaj smrti. To je razlog zbog kojeg ga Bog uzvisi i da mu ime nad svakim imenom. Razmišljajući o Mesiji, razmišljamo i brojnom Cvjetnica (foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)mnoštvu i velikanima kroz povijest i njihovim neustrašivim svjedočanstvima, rekao je mons. Puljić.

Dodao je kako Bog od čovjeka ne očekuje savršenstvo, već ga ljubi sa svim kvalitetama i manama, navodeći primjere: oslobođenog razbojnika do kojeg mu je više stalo nego do sebe i Petra, koji je postao Božjim namjesnikom na zemlji, iako ga je zanijekao tri puta.

Nadbiskup Puljić je istaknuo da “Bog nije došao pozvati pravednike nego grješnike”. U toj dimenziji Božje dobrote, poručio je vjernicima: “Otvorite svoje srce i ne plašite se ljubiti druge.”

[nggallery id=262]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...