Računala ispisana na kožu

Znanstvenici sa sveučilišta Illinois razvili su elektroničke sklopove koji se mogu “ispisati” na kožu korisnika poput tetovaže.

Naime, ova elektronika utkana u kožu korisnika je izravni nasljednik elektroničke tetovaže koja se sastoji od sklopova postavljenih na elastičnu pozadinu. No poput privremene tetovaže, i ovi sklopovi se lako isperu s vodom, zbog čega nisu prikladni za dužu upotrebu. Stoga su znanstvenici odlučili maknuti tu elastičnu podlogu, te ispisati sklopove izravno na kožu korisnika.

Jednom kad je sklop na ispisan na kožu koriste komercijalno dostupne “zavoje u spreju” kako bi ga zaštitili od ispiranja i oštećenja. No zbog prirodnog procesa odbacivanja gornjih slojeva kože, i ovako zaštićeni sklopovi uništeni su nakon približno dva tjedna. Za dugotrajniju upotrebu trebali bi biti postavljeni ispod kože, poput prave tetovaže.

No znanstvenici su zadovoljni i dosadašnjim dostignućem obzirom da su razvili sklopove koji su dovoljno fleksibilni da se savijaju i rastežu zajedno s kožom. Za budućnost najavljuju razvoj odgovarajućih baterija i načina za njihovo bežično punjenje, te bežičnog komunikacijskog sklopovlja.

Konačan cilj im je razvoj senzora i računala koji mogu biti integrirani u kožu korisnika i nadzirati razne funkcije organizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...