Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora idućeg utorka

Slovenski parlament odredio je dnevni red svog redovitog zasjedanja koje počinje u srijedu, prema kojemu će na završetku zasjedanja idućeg utorka biti ratificiran hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom.

Prema dnevnom redu, na početku zasjedanja u srijedu će nova premijerka Alenka Bratušek prvi put odgovarati na pitanja zastupnika. Zasjedanje će trajati do idućeg utorka, kad je prema dnevnom redu predviđeno da će zastupnici glasovati o zakonu o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, potvrdio je tijekom zasjedanja svog kolegija predsjednik parlamenta Janko Veber.

Slovenija je u zadnjoj skupini zemalja, sadašnjih članica EU-a, koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora već je prošlog tjedna jednoglasno podupro vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta, a široku političku potporu omogućio je memorandum dviju vlada kojim je otklonjen problem koji je za slovensku vladu u procesu ratifikacije predstavljalo pitanje Ljubljanske banke.

Za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina glasova zastupnika, a Veber je potvrdio da se prilikom ratifikacije očekuje dolazak u Ljubljanu visokih predstavnika Hrvatske, što usklađuju državni protokol i protokol u slovenskom parlamentu.

Kako prenosi Slovenski radio, u Zagrebu je potvrđeno da će prilikom ratifikacije u Ljubljanu doći hrvatski premijer Zoran Milanović te hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić. Kako prenose mediji, poziv slovenske vlade da prisustvuju tom činu prenijeli su im potkraj prošlog tjedna predstavnici slovenskog veleposlanstva u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...