Redoviti seks čini nas pametnijima?

Pozitivne pojave događaju se samo u razdoblju zaljubljenosti, a seks u tom vremenu ne samo da povećava mentalne sposobnosti, nego i smanjuje loš utjecaj stresa.

Redoviti seks povećava moć mozga, otkriva najnovije istraživanje. Testovi krvi pokazuju da ljudima koji su zaljubljeni, brže i bolje rastu neuroni koji su zaduženi za opće dobro stanje, ali i veće mentalne sposobnosti.

Znanstvenici su testirali tri različite skupine ljudi – u prvoj su bili oni koji su se nedavno zaljubili, u drugoj oni koji su već dulje vrijeme u vezi, a u trećoj samci.

Kod prve skupine uočene su znatno veće razine rasta neurona, izvijestili su znanstvenici s talijanskog sveučilišta Pavia koji su i proveli istraživanje. No, pokazalo se da što su parovi duže u vezi, rast neurona se sve više usporava.

Dakle, pozitivne pojave događaju se samo u razdoblju zaljubljenosti, a seks u tom vremenu ne samo da povećava mentalne sposobnosti, nego i smanjuje loš utjecaj stresa. Iako su talijanski znanstvenici došli do konkretnih otkrića, nisu prvi koji su spoznali koliko pozitivnih promjena donosi zaljubljenost. Već su ranije to ustvrdili i znanstvenici s Princetona.

‘Skeniranje mozga tijekom orgazma pokazuje da se neuroni aktivniji te da koriste više kisika. Što su neuroni aktivniji, privlače više kisika iz krvi, a samim time krv u mozak dovodi i svježe zalihe nutrijenata. Sve to pridonosi boljem funkcioniranju mozga’, pojasnio je profesor Barry Komisaruk sa sveučilišta Rutgers.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...