Sabor o novom zakonu o dadiljama

Nakon dvotjedne stanke, Hrvatski sabor nastavlja sedmu sjednicu raspravom o Vladinom konačnom prijedlogu novog Zakona o dadiljama. U odnosu na prvo čitanje zakona, ukinuta je mogućnost registriranja djelatnosti dadilja kroz trgovačka društva i zadruge, te je omogućeno da se ta djelatnost obavlja isključivo kroz registraciju obrta.

Prema zakonu, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU, djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina života, u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja. Poslove dadilje, koji se obavljaju u okviru registrirane djelatnosti, obavlja osoba koja ispunjava osobne i stručne uvjete za obavljanje poslova dadilje, a obavlja ih kao obrtnik odnosno kao zaposlenik obrta.

Dadilja ne može biti osoba koja ima izrečenu sigurnosnu ili zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili odlukom nadležnog tijela dok ta mjera traje, izrečenu mjeru za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, te izrečenu prekršajno pravnu sankciju za nasilje u obitelji.

Mora poznavati hrvatski jezik i latinično pismo, imati najmanje srednjoškolsko obrazovanje, stručno je osposobljena za djelatnost dadilje, te je upisana u imenik dadilja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...