SAD zbog prijetnji iz Sj. Koreje postavlja presretače raketa

Američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je da će SAD do 2017. godine postaviti 14 presretača projektila kako bi suzbio mogućnost napada iz Sjeverne Koreje, javlja RT. Hagel, koji je član kabineta predsjednika Baracka Obame postao ove godine, otkrio je da će presretači biti postavljeni uz američku zapadnu obalu.

‘SAD se oštro protivi agresiji’, rekao je Hagel, dodavši kako odluka znač da SAD održava predanost svojim saveznicima. Potez dolazi nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila napadom na SAD jer joj je UN nametnuo sankcije zbog nuklearnog programa.

Američki podtajnik za obrambenu politiku James Miller ovog je tjedna već rekao kako Pentagon može postaviti još 14 presretača u slučaju potrebe, no nije htio potvrditi da za to postoje definitivni planovi. Danas su to potvrdili Hagel i drugi dužnosnici ministarstva obrane.

SAD već ima 30 presretača u Zračnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji te u Fort Greelyju u Aljasci. Pentagon također planira postaviti postaju za praćenje radara u Japanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...