Samo sedamdesetak djece u Zadru uči francuski

Mališani dječjeg  vrtića Jadran imali su priliku uživati u pjesmicama  i brojalicama na francuskom  jeziku kojima su ih, u povodu Dana frankofonije  2013. godine jučer naučile  dvije studentice završnih godina francuskog jezika Anita  Bolta i Mateja Rožanković.

One su djeci pustile  brojalicu na francuskom jeziku koju su djeca s  oduševljenjem poslušala.  Mališani su brojalicu  dočekali s čuđenjem i u prvi  tren su se nasmijali jer im se  jezik učinio neobičnim, ali  već nakon dva slušanja znali  su gotovo sve brojeve.

– Jako nam se sviđa brojalica, rekli su mališani koji  su s oduševljenjem prihvatili novi jezik, pjevali brojeve zajedno sa studenticama i rekli da im nije teško  učiti na ovako zabavan  način.

– U sklopu obilježavanja  Dana frankofonije, tijekom  ožujka organiziramo razne  aktivnosti, među kojima su i  posjeti studenata završnih  godina francuskog jezika vrtićima i osnovnim školama  te upoznavanje djece s tim  jezikom. Cilj ovih posjeta je  upoznati djecu s tim jezikom, jer danas jako mali  broj djece u Zadru, tek njih  70-ak, uči francuski jezik u  školama, dok ih je prije rata bilo oko 1.500, rekao je  Nenad Zekanović, predsjednik Hrvatsko-francuske  udruge. Dodao je da je trenutačno francuski jezik moguće učiti u tek tri osnovne  škole i to Petra Preradovića,  Šimuna Kozičića Benje te  Privatnoj osnovnoj školi  Nova. Ni u srednjim školama francuski jezik nije bolje zastupljen, pa ga uče u  Gimnaziji Vladimira Nazora, Privatnoj gimnaziji i najviše u Hotelijersko-turističkoj školi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...