Saudijci protiv Skypea, Vibera, WhatsAppa

Sa Saudijskom Arabijom nema zafrkancije oko toga koje informacije izlaze iz zemlje, pa bi tako mogle nastradati aplikacije za slanje poruka poput Skypea, Vibera i WhatsAppa. Vlada je preko telekomunikacijskih operatera servisima za IM poručila da, ako ne omoguće cenzuriranje poruka poslanih putem tih servisa, ozbiljno razmišljaju o tome da zabrane njihovo korištenje.

Prema neimenovanom izvoru iz telekomunikacijskog operatera Saudi Telecommunications Co. (STC) državna Komisija za komunikacije i informacijsku tehnologiju dala je pružateljima IM usluga rok do subote da reagiraju ili će ih u potpunosti blokirati.

S druge strane, neimenovani izvor iz ICT sektora tvrdi da iza svega zapravo stoje telekomunikacijski operateri poput spomenutog STC-a, zatim Mobilyja i Zaina, koji se pod krinkom potrebe za cenzurom žele riješiti konkurencije. Naime, SMS-ovi i MMS-ovi su korisnicima sve manje privlačni zbog navedenih servisa, na što telekomunikacijski operateri gledaju kao da im ti servisi uzimaju siguran novac iz džepova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...