SDP ipak odustaje od uvođenja poreza na nekretnine!

Radi mira u kući, Linić odustaje od uvođenja poreza na nekretnine jer HNS-ovih 15 zastupnika SDP-u previše znače. Da je taj novi namet najviše sporan HNS-u, potvrdio je i Jozo Radoš, koji je kalkulirao s mogućnošću izlaska iz Vlade ako ga SDP pošalje u proceduru.

“HNS je doista problem. Ta je stranka u previranjima, njihovi članovi su u kampanji za unutarstranačke izbore i nije jasno tko uopće sada vodi HNS”, žalio se u četvrtak jedan utjecajni socijaldemokrat zbog sve češćih iskakanja HNS-ovaca.

No, čini se da je SDP, radi mira u kući i opstanka Vlade, i dalje spreman popuštati svojim ključnim koalicijskim partnerima. Stoga će, po svemu sudeći, odustati od poreza na nekretnine, iako taj zakon ministar Slavko Linić već tjednima predstavlja javnosti i skuplja primjedbe kako bi izradio konačan prijedlog. Da je upravo porez na nekretnine najviše sporan HNS-u, potvrdio je i predsjednik njihovog zastupničkog kluba Jozo Radoš, koji je u intervjuu za jedne dnevne novine čak kalkulirao s mogućnošću izlaska iz Vlade u slučaju da ga SDP pošalje u proceduru.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, premijer Zoran Milanović razgovarao je o tom intervjuu s potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić i posljedica toga je njezino priopćenje u kojem je u potpunosti odbacila opciju HNS-ovog napuštanja koalicije, ističući da je ona stabilna.

 

Strateški zakon

Za tu stabilnost SDP će žrtvovati porez na nekretnine, ali neće propustiti javnosti objasniti što Hrvatska zbog toga gubi i tko je kriv. U SDP-u smatraju da je taj zakon trebao biti jedna od strateških reformi, podloga za promjene u sustavu socijalne skrbi i način na koji će se prikupiti sredstva kako bi se smanjila davanja gospodarstva, odnosno zdravstveni doprinosi. Ako se to ne dogodi, SDP će odgovornim proglasiti HNS. Dijelom je to u četvrtak naznačio i sam Linić.

“Ne bude li tog zakona, neće biti ni smanjenja doprinosa u zdravstvu, a onda to znači da moramo odustati od dijela naših planova koji se tiču rasterećenja gospodarstva”, kazao je Linić. Dodao je i da je Plan 21 predviđao uvođenje poreza na imovinu kako bi se smanjili doprinosi, odnosno nameti na radničke plaće, a teret financiranja zdravstva prebacio na bogatije građane.

 

Stabilan partner

Da se koalicija ne ljulja, trudio se u četvrtak novinare uvjeriti i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je dio krivnje svalio na medije i na “novinske naslove koji ne odgovaraju onome što je netko rekao”.

“HNS je stabilan partner u koaliciji, ona je dobila povjerenje građana da napravi velike promjene u hrvatskom društvu. To i činimo, kao ozbiljan partner u koaliciji koja obnaša vlast nećemo si dozvoliti probleme u nestabilnosti vlasti”, ponavljao je Vrdoljak te rečenice kao odgovore na sva pitanja kojima su ga zasuli novinari.

I za kraj, valja spomenuti da “stabilan partner” u Saboru ima 15 zastupnika, a trenutačni rejting narodnjaka je mizernih 1,7 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...