Sedam namirnica koje su najštetnije za zube

Do sada već svi znaju koliko je važno redovno pranje i čišćenje zubi, ali postoji još nekoliko stvari koje ih mogu očuvati poput izbjegavanja određene hrane.

Uvriježeno je mišljenje da su bomboni i slatkiši štetni za zube, ali osim najpoznatijih neprijatelja postoji još nekoliko namirnica i pića poput alkohola. Nakon njih obavezno biste trebali oprati zube ili ih čak izbjegavati, a evo razloga zašto je tome tako.

 

Suho voće

Suho voće je idealna poslastica i svakako je bolji slatki zalogaj od čokolada ili kolača, ali prepuno je šećera i lijepi se za zube. Stomatolog Radost Dubost za Huffington Post objašnjava kako se zbog šećera suho voće jako pridržava za zube, a šećer hrani bakterije u ustima, što može potaknuti zubnu eroziju. To ne znači da ga ne trebate jesti, već samo obavezno oprati zube nakon takve poslastice. Svježe voće ne izaziva taj problem iako ima šećera jer se on pomiješa sa slinom i sokom iz voćke pa se ne može tako čvrsto držati na zubima.

 

Sokovi

Napitci poput gaziranih ili sportskih sokova posebno su loši za zdravlje zuba ako ih često pijete. Pijuckate li često takve sokove zube stalno izlažete kiselini koja se u njima nalazi, a to je štetno. Ako već volite takve sokove, pametnije je popiti jednu čašu odmah nego piti po malo kroz dan.

 

Tvrdi bomboni

Baš poput sokova, tvrdi bomboni su loš izbor za oralno zdravlje jer se dugo zadržavaju u ustima. Dok ih držite u ustima i čekate da se otope otpuštaju šećer koji se zadržava na zubima.

 

Alkohol

Iako se tako ne čini i alkohol je u skupini opasnih pića za zube jer smanjuje stvaranje sline u ustima. Prema studiji s Yale Medical Group slina je bitna jer prirodno ispire zube od nakupljenih nečistoća. Također, alkoholičari često imaju problema sa zubnim mesom jer on iritira tkivo i smanjuje prirodnu količinu sline u ustima.

 

Citrusi

Hrana bogata kiselinom, poput citrusa ili rajčice, može uzrokovati karijes, pogotovo kad se jede sama. No, nema razloga da preskačete ove namirnice dokle god nakon konzumacije usta isperete vodom. Citrusi također imaju i šećera pa ljudi često griješe kada primjerice sišu naranču jer tako direktno apliciraju kiseline i šećer na zube.

 

Škrobna hrana

Škrobna hrana, kao što je čips ili bijeli kruh dugo se zadržava na zubima, a to može prouzrokovati naslage.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...