Skupina roditelja: Vratite na posao učiteljice

Skupina roditelja djece iz produženog boravka u OŠ Krune Krstića, nezadovoljna, razočarana i ogorčena načinom promjene učiteljica koje su vodile njihovu djecu, uputila je dopis gradskom pročelniku za školstvo Josi Nekiću, gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću, ministru Željku Jovanoviću, inspektorici Mihaeli Adamović, dječjoj pravobraniteljici Mili Jelavić, te zamjenici ravnateljice OŠ Krune Krstića Tatjani Zorić, Školskom odboru i Vijeću roditelja tražeći preispitivanje odluke Školskog odbora i povratak učiteljica na njihova radna mjesta. Smatrajući da njihova djeca nisu na vrijeme bila pripremljena za promjenu učiteljica, roditelji su nezadovoljni i odnosom zamjenice ravnateljice prema njima na roditeljskom sastanku.

 

Civilizacijska razina

Djeca su doživjela stres, promjenu učiteljica su prihvatili s velikim nezadovoljstvom i plakanjem, te je razredna učiteljica pozvala školsku psihologinju na intervenciju. Najveći broj djece zbog takve situacije nije mogao biti u produženom boravku, pa smo ih bili primorani odvesti kući”, stoji u dopisu, u kojemu se navodi da je roditeljski sastanak protekao u “izrazito neugodnom tonu”, ispod civilizacijske razine i na način neprimjeren odgojno-obrazovnoj ustanovi. “Zamjenica ravnateljice nas je vrijeđala svojim stavom, primjerice rečenicom: ‘Dobra su vam djeca kakvi ste vi roditelji!’

Na izričit upit zašto nisu produženi ugovori s tri dosadašnje učiteljice koje u školi rade već pet i više godina (Hana Bajlo, Marica Librenjak i Josipa Grdović), zamjenica ravnateljice je neproduljenje ugovora pravdala zakonskom nemogućnošću. Isprovocirana cijelom situacijom, potom je izjavila: ‘A zašto ne neki drugi ljudi, a ne ovi koji me maltretiraju već sedam mjeseci?’ Time je razotkrila svoje stvarne motive u zapošljavanju novih ljudi. Za jednu od otpuštenih učiteljica koja je samohrana majka, izjavila je bez imalo ljudskosti i poštovanja: ‘Samohrane majke nemaju prednost pri zapošljavanju’”, iznose roditelji u svom dopisu.

 

Izmanipulirani odbor

“Na sastanku je zamjenica ravnateljice pokušala insinuirati da su otpuštene učiteljice loše radile svoj posao, što mi roditelji kategorički odbacujemo. Izuzetno smo zadovoljni njihovim marljivim i savjesnim radom, pa je pri zapošljavanju to trebalo uzeti u obzir. Zamjenica ravnateljice je pokušala sa sebe skinuti svaku odgovornost za nastalu situaciju i prebaciti je na Školski odbor. Mišljenja smo da je Školski odbor izmanipuliran, jer su mu prezentirane netočne i nepotpune informacije od strane zamjenice ravnateljice”, navode roditelji, izražavajući nadu da će učiteljice kroz sudski i upravni postupak ostvariti svoja prava koja su stekle kontinuiranim radom od pet i više godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...