Slovenski carinici zbog Hrvatske postaju financijski policajci

Zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja na granici sa Slovenijom ukida se carinska kontrola. Zbog toga slovenski carinici više neće raditi taj posao, nego će biti premješteni na druga radna mjesta, pa i na poslove financijske policije koja se tek osniva. Njezini će djelatnici raditi na terenu i imati posebne ovlasti za progon najtežih slučajeva utaje poreza.

Vlada premijera na odlasku Janeza Janše uputila je u parlamentarnu proceduru zakon kojim se carinska i porezna uprava ujedinjuju u financijsku upravu s oko 4000 zaposlenih. Među ostalim, predviđa i ustrojavanje tzv. financijske policije koja će istraživati utaje poreza. Dvije uprave ujedinjuju se u sastavu Ministarstva financija radi smanjenja troškova i racionalizacije rada, što je povezano s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, rekao je na konferenciji za novinare državni tajnik u Ministarstvu financija Andrej Šircelj.

Osnivanje financijske policije načelno podupire i nova vlada, koja je već najavila jačanje mjera protiv sive ekonomije, gospodarskog kriminala te utaje poreza.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...