PRIČA JEDNE MAJKE IZ ZAGREBA

Šokantan slučaj pedofilije preko Facebooka

Arhiva, ilustracija
Tamni način

‘Mama, netko mi je poslao užasne slike preko Facebooka. Uopće ne poznajem tog čovjeka, jako se bojim’, nazvala je prekjučer svoju mamu na posao 12-godišnja djevojčica, učenica jedne zagrebačke osnovne škole, otkriva Jutanji list.

Kada se taj dan ulogirala na Facebook, u svom je inboxu pronašla niz vrlo eksplicitnih, pornografskih fotografija sa spolnim organima u prvom planu te fotografije muškog spolovila. Uz to, dobila je pisane poruke na engleskom jeziku poput ‘i want to see your pussy, send me please, i want to eat your pussy’.

Poruke poslane u inbox su privatne, odnosno može ih vidjeti samo osoba koja ih prima, ne i ostali korisnici koji imaju pristup njezinu profilu.

‘Kći je bila vrlo uznemirena, nije znala što se događa. Pitala se kako je taj čovjek došao do njezinih podataka, jer se radi o osobi koju ne poznaje, koja joj nije Facebook prijatelj i koja nema ni jednog zajedničkog prijatelja s njom. Pretpostavljam da je stranac jer joj je pisao na engleskom’, užasnuto se požalila Jutarnjem njezina mama I. K., 42-godišnja grafičarka.

Čim je čula što se dogodilo, rekla je kćeri da se odlogira kako bi se mama, koja redovito nadzire kćerin profil, mogla ulogirati i vidjeti o čemu je riječ.

Odmah je otišla na profil te osobe, blokirala sam mu pristup, objavila status u kojem sve roditelje upozoravam na tu osobu te sve prijavila Facebooku.

Policiji, dodaje majka, nije prijavila što se dogodilo jer je mislila da to nema smisla s obzirom na to da se radi o strancu. Međutim, u policiji kažu upravo suprotno: svakako treba prijaviti takve incidente, koji su i u Hrvatskoj sve češći.

Seksualnim napadačima djece internet je – a osobito chat-roomovi i društvene stranice – otvorio neslućene mogućnosti: prostor u kojem mame žrtve preselio se s dječjih igrališta, na kojima su bili izloženi, u virtualni svijet, koji im nudi anonimnost i visoku dozu zaštite. Međutim, posljednjih godina policija ulaže ogromne napore u njihovo otkrivanje i kažnjavanje te je represivni aparat sve uspješniji.

‘Bez obzira na sumnju da se radi o stranom državljaninu, takve slučajeve treba prijaviti policiji koja će po toj prijavi svakako postupati. U međunarodnoj suradnji, koja je oko cyber-kriminala vrlo čvrsta i učinkovita, osobito kad su žrtve djeca, brzo će se otkriti s koje su adrese takve fotografije poslane. Pozivamo roditelje da prijavljuju takve incidente’, poručili su iz MUP-a, koji je nedavno osnovao i posebni Odjel za visokotehnološki kriminal kako bi se učinkovitije sprečavao svaki kriminal vezan uz modernu tehnologiju.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: