Šokantan slučaj pedofilije preko Facebooka

‘Mama, netko mi je poslao užasne slike preko Facebooka. Uopće ne poznajem tog čovjeka, jako se bojim’, nazvala je prekjučer svoju mamu na posao 12-godišnja djevojčica, učenica jedne zagrebačke osnovne škole, otkriva Jutanji list.

Kada se taj dan ulogirala na Facebook, u svom je inboxu pronašla niz vrlo eksplicitnih, pornografskih fotografija sa spolnim organima u prvom planu te fotografije muškog spolovila. Uz to, dobila je pisane poruke na engleskom jeziku poput ‘i want to see your pussy, send me please, i want to eat your pussy’.

Poruke poslane u inbox su privatne, odnosno može ih vidjeti samo osoba koja ih prima, ne i ostali korisnici koji imaju pristup njezinu profilu.

‘Kći je bila vrlo uznemirena, nije znala što se događa. Pitala se kako je taj čovjek došao do njezinih podataka, jer se radi o osobi koju ne poznaje, koja joj nije Facebook prijatelj i koja nema ni jednog zajedničkog prijatelja s njom. Pretpostavljam da je stranac jer joj je pisao na engleskom’, užasnuto se požalila Jutarnjem njezina mama I. K., 42-godišnja grafičarka.

Čim je čula što se dogodilo, rekla je kćeri da se odlogira kako bi se mama, koja redovito nadzire kćerin profil, mogla ulogirati i vidjeti o čemu je riječ.

Odmah je otišla na profil te osobe, blokirala sam mu pristup, objavila status u kojem sve roditelje upozoravam na tu osobu te sve prijavila Facebooku.

Policiji, dodaje majka, nije prijavila što se dogodilo jer je mislila da to nema smisla s obzirom na to da se radi o strancu. Međutim, u policiji kažu upravo suprotno: svakako treba prijaviti takve incidente, koji su i u Hrvatskoj sve češći.

Seksualnim napadačima djece internet je – a osobito chat-roomovi i društvene stranice – otvorio neslućene mogućnosti: prostor u kojem mame žrtve preselio se s dječjih igrališta, na kojima su bili izloženi, u virtualni svijet, koji im nudi anonimnost i visoku dozu zaštite. Međutim, posljednjih godina policija ulaže ogromne napore u njihovo otkrivanje i kažnjavanje te je represivni aparat sve uspješniji.

‘Bez obzira na sumnju da se radi o stranom državljaninu, takve slučajeve treba prijaviti policiji koja će po toj prijavi svakako postupati. U međunarodnoj suradnji, koja je oko cyber-kriminala vrlo čvrsta i učinkovita, osobito kad su žrtve djeca, brzo će se otkriti s koje su adrese takve fotografije poslane. Pozivamo roditelje da prijavljuju takve incidente’, poručili su iz MUP-a, koji je nedavno osnovao i posebni Odjel za visokotehnološki kriminal kako bi se učinkovitije sprečavao svaki kriminal vezan uz modernu tehnologiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...