Sporno ime iPhone u Meksiku

Zbog iznimne popularnosti svojih proizvoda, Apple je često meta sudskih sporova vezanih uz prava na korištenje imena.

Tako je prije nekoliko dana meksički sud presudio je u koristi lokalne tvrtke u sporu s Appleom u vezi prava na ime iPhone. Naime, prema pisanju The Wall Street Journala, meksički vrhovni sud potvrdio je odluku suda niže razine kojom se potvrđuje pravo na korištenje imena iPhone lokalnoj tvrtci Ifone SA.

Ifone SA registrirao je ime još 2003., odnosno četiri godine prije predstavljanja prvog Appleovog iPhonea. Apple nije bio svjestan te činjenice do 2009., kada je pokušao registrirati zaštićeno ime, što je na kraju dovelo do ove parnice. Naime, Ifone SA ima svoje vlastito zaštićeno ime “Ifone”, iako ne proizvodi mobilne telefone. No tvrtka je pokrenula sporove protiv protiv Applea, i tri lokalna mobilna operatera, tražeći novčanu odštetu zbog povrede svojeg zaštićenog imena.

To je samo još jedan od sporova vezanih uz imena Appleovih proizvoda. Naime, prošle godine je Apple vodio sličan spor s kineskom tvrtkom Proview u vezi imena iPad, te se na kraju nagodio za 60 milijuna dolara. Nedavno je Apple imao sličnih problema i u Brazilu s lokalnom telekomunikacijskom tvrtkom IGB Eletronica u vezi prava na ime iPhone, no i taj spor će se najvjerojatnije riješiti nagodbom. U SAD-u je odmah po predstavljanju iPhonea tužbu protiv Applea podigao Cisco zbog povrede svojeg zaštićenog imena, no spor je ubrzo riješen također nagodbom između dvije tvrtke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...