Što svakako trebate raščistiti prije braka

Odlučili ste se reći sudbonosno da. No ima nekih stvari koje prije tog važnog dana svakako morate znati. Nakon što njih raspravite s dragim i sami sa sobom, spremni ste za taj veliki korak. Evo o čemu se radi.

 

Volite li ga ili volite ideju vjenčanja
Morate biti sigurni da se ne udajete jer je to logičan slijed vaše veze ili zato što su se već sve vaše frendice udale. Zapitajte se možete li na njegovom mjestu zamisliti drugog frajera.

Volite li ga takvog kakav jest. Neće se promijeniti nakon vjenčanja 
Ono što vas iritira kod vašeg dečka neće se promijeniti. Noćna je ptica, a vi najbolje funkcionirate ujutro. Obožava znanstvenu fantastiku, a vi ste ludi za komedijama. Prihvatite različitosti, jer se s potpisom na papiru ništa neće promijeniti.

Želite li oboje djecu 
Neki parovi žele imati minimalno četvero djece neki se jedva mogu zamisliti s dvoje i zadovoljni su s jednim ili čak nijednim. Sjednite i iskreno porazgovarajte što mislite o djeci i koliko ih želite imati. Nemojte se dovoditi u stresne situacije, jer ako se ne dogovorite oko tog važnog pitanja, nekome bi moglo biti vrlo teško popustiti.

Ima li nešto protiv da zadržite svoje prezime
Nisu sve žene spremne uzeti muževo prezime odbaciti svoju povijest, obiteljsko naslijeđe i profesionalni identitet. Pred vama je mnogo opcija, dodati njegovo, ostaviti samo svoje, kombinirati oba i stvoriti novo. Sve opcije su u redu samo se morate dogovoriti koja od njih oboma odgovara.

Zašto su mu se prijašnje veze raspale
Govori li vaš dragi o bivšim ljubavima i kako i zbog čega su završile? Obratite pažnju na razloge zbog kojih su se njegove veze prekidale. Preopterećenost poslom, bijeg od obveza ili pak zbog prevare. Ako još održava prijateljske odnose s bivšima, nemojte odmah poludjeti. To može biti znak da poštuje žene koje je imao u svom životu i da nema što sakriti.

Kako zaštititi svoju imovinu 
Kad se odlučite na brak morate se dogovoriti i kako ćete voditi financije. Neki financijski stručnjaci savjetuju da imate pristup ‘moje, tvoje i zajedničko’. Otvorite zajednički račun s kojeg ćete plaćati račune ili štedjeti za godišnje odmore. Ali svakako zaštitite imovinu koju ste donijeli u brak. Svoju štednju, obiteljsko naslijeđe. Ako jednog dana dođe do razvoda, nećete riskirati da to dijelite.

Prihvatite činjenicu da je u redu posvađati se. Čak i poželjno

Naime, kod parova koji se navodno nikada ne svađaju vrijeme je za uzbunu. Neko nezadovoljstvo vjerojatno tinja, jer ga se ne verbalizira i ne rješava. Svađe su znak zdrave veze, ali moraju biti konstruktivne. Ne postavljajte se napadački i ne kritizirajte. Umjesto toga, rečenice počinjite ‘ja mislim’ ili ‘osjećam da’. Time dajete do znanja kako je partnerovo ponašanje na vas utjecalo te da ste spremni na kompromis.

Gdje želite biti za pet, deset, 15 godina
Naravno da ne trebate isplanirati cijeli život, ali neke želje i nadanja sigurno postoje. Bila to želja za osnivanjem tvrtke jednog dana, trčanjem maratona ili osnivanjem velike obitelji. Imati svojevrsnu kartu s postavljenim ciljevima nije loše. No isto tako trebate imati na umu da se sve može promijeniti i da ćete možda morati biti fleksibilni. S godinama i iskustvom mijenjaju se potrebe, interesi i želje. Promijeniti mišljenje ne znači da ste slabi, već da ste spremni na nova iskustva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...