Studenti: “Korupcija nije glavni problem!”

Korupcija nije glavni problem studenata, već njihova neuključenost u donošenje odluka, loša oprema na sveučilištima i loša komunikacija između profesora i studenata. Pokazalo je to istraživanje koje je provedeno među studentima pet sveučilišta zemalja jugoistočne Europe, pa tako i među 967 studenta zagrebačkog i zadarskog sveučilišta.

Istraživanje je provela Anti-korupcijska studentska mreža Jugoistočne Europe, a projekt financira Otvoreno društvo. U istraživanje su se uključili udruga Monitor Statistica iz Zagreba, Klub studenata sociologije Diskrepancija zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Klub studenata sociologije „Antifjaka” Sveučilišta u Zadru. Kako je kazao jedan od sudionika istraživanja Marko Lucić, istraživanje je pokazalo da studente muče novi zakoni o visokom obrazovanju koji su doneseni bez javne rasprave, dok problem loše opremljenosti ukazuje na:

Mislim da se to može mirne duše povezati s činjenicom da Hrvatska ima postotak BDP-a koji se odvaja u visoko obrazovanje znatno ispod prosjeka zemalja EU 27, rekao je Lucić.

Problem korupcije studenti zagrebačkog i zadarskog sveučilišta stavili su na zadnje mjesto. Pojam korupcije između ostaloga obuhvatio je ne samo plaćanje profesora za prolazak ispita, već i kupnju profesorovih knjiga što također, ocjena je studenata, omogućuju lakši prolazak ispita ili veću ocjenu. Ipak, samo 10 do 15 % studenata na zagrebačkom i zadarskom sveučilištu direktno je imalo iskustva mita na ispitima.

Podaci su gotovo identični. Nešto su ipak iskusniji što se toga tiče zadarski studenti. Imaju malo više iskustva, ali to su zanemarive razlike u postocima, rekao je Marko Hodak.

Daleko više kontakta zagrebački studenti su imali sa mitom za mjesta u domu, 40%, dvostruko više nego zadarski studenti. To crno tržište postoji zbog malog broja mjesta u domovima i slabih kontrola, a zanimljivo je da su studenti prema tome vrlo tolerantni, objasnio je Hodak. Prema istraživanju studenti su vrlo tolerantni i prema prepisivanju na ispitima ili pisanju tuđih seminarskih radova, te takve slučajeve uglavnom ne žele prijavljivati, dok su očekivano, vrlo netolerantni, kada profesori koriste njihove radove, a ne navode ih kao izvor. Rezultati istraživanja upućuju, navode provoditelji istraživanja, i sami studenti, da se potrebno usredotočiti na glavne probleme koji muče studente, ulaganje u visoko obrazovanje i uključivanje studenata u odluke, a ne na korupciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...