‘Suncokret’ daje struju i štedi novac

Zadarska Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje u četvrtak je postala prva škola u Hrvatskoj koja je u svom vrtu instalirala solarni treker, uređaj koji će proizvoditi električnu energiju i tako uštedjeti školi novac. Solarni treker ujedno ima svrhu edukacije učenika o prednostima korištenja obnovljivih izvora energije.

– Snaga solarnog panela je jedan kilovat, proizvest će električnu energiju u vrijednosti od dvije tisuća kuna godišnje, te ujedno smanjiti emisiju štetnih plinova. To nije veliki novac, ali je učenicima najbolji primjer da svijet ulazi u doba novih izvora energije – rekao je Robert Pašičko iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), koji će zajedno s Hrvatskim telekomom projekt postavljanja solarnih trekera realizirati u još devet hrvatskih škola.

– Uređaj još nazivamo „solarni suncokret“ jer se tijekom dana okreće za suncem, „prati“ kretanje sunca pod optimalnim kutem i na taj način bolje koristi energiju, učinkovitiji je za 30 posto. Za učenike smo još pripremili radne listove i slikovnice kako bi potpuno razumjeli korištenje solarnog trekera – rekao je Pašičko.

Istaknuo je i da će učenici moći pratiti informacije o količini proizvedene električne energije preko sustava na internetu, gdje će moći vidjeti koliko je koji „suncokret“ proizveo električne energije u nekom satu, danu, mjesecu ili godini, te usporediti brojke sa solarnim suncokretima u drugim školama.

– Postavljanje solarnog suncokreta u našem dvorištu znači mnogo za naše učenike i njihove mentore. Na živom primjeru će usvojiti znanja o obnovljivim izvorima energije, te će se učiti odgovornom ponašanju prema prirodnim resursima. Kroz nastavne predmete će se na praktičnom i neposrednom primjeru uvjeriti kako se toplina sunca može iskoristiti – rekao je Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Cijeli projekt postavljanja solarnih trekera u hrvatske škole vrijedan je 400 tisuća kuna, financira ga Hrvatski telekom, a provodi UNDP. Pero Ćosić iz Hrvatskog telekoma je naglasio da su u fokusu njihova interesa ekološki projekti, zbog čega financiraju postavljanje solarnih trekera u škole. Edukacija učenika provodit će se u suradnji s Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i udrugom Eko Kvarner.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...