Surać i Brala osvojili nagrade za najbolje fotografije godine

Fotograf Nikola Šolić dobitnik je nagrade Fotografija godine 2012. za fotografiju “Veterana Domovinskoga rata i građana, okupljeni na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u trenutku ukidanja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izrečenu u drugostupanjskom žalbenom postupku na Haaškom sudu”, a nagrada mu je dodijeljena sinoć u Novinarskom domu u Zagrebu. Šolić je i dobitnik prve nagrade za istu fotografiju u kategoriji Događaja.

Prvu nagradu u kategoriji Priroda i okoliš dobio je zadarski fotograf Stipe Surać za fotografiju “Ribar u vrsarskoj luci pokazuje osušenoga morskog konjića”.

Morski konjic - Stipe Surać

Filip Brala iz agencije Pixsell dobio je prvu nagradu u kategoriji portret za fotografiji “General Ante Gotovina na Dan grada Zadra”, a u kategoriji Kultura i umjetnost prvonagrađeni je fotograf Kristijan Tabet za fotografiju “Američka pjevačica Macy Gray u izvođačkom zanosu”.

U kategoriji Svakodnevni život nagradu je dobio Veljko Martinović za fotografiju “Pjaca”, a Ronaldu Goršiću iz agencije Cropix pripala je prva nagrada u kategoriji Reportaža za fotografije “Peti dan štrajka radnika tvornice Dioki”.

Ocjenjivački sud je međunarodnoga karaktera, a činili su ga Laurent Rebours, glavni urednik fotografije agencije Associated Press za Francusku i sjevernu Afriku (Francuska), Daria Bonera, urednica fotografije National Geographic Travelera (Italija) te Matko Biljak, urednik fotografije Slobodne Dalmacije (Hrvatska).

Sto najboljih ovogodišnjih hrvatskih fotografija bit će od 12. travnja izložene u Klovićevim dvorima, a nakon toga putujuća izložba će posjetiti Pulu, Split, Varaždin, Vinkovce, Zadar, Šibenik i Slavonski Brod.

Izložba će biti postavljena i u Bruxellesu, kao sastavni dio proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska novinska fotografija 2012. održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a ovogodišnja dodjela nagrada jubilarno se održava deseti put.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...