Svake godine u Zadarskoj županiji od raka dojke umre do 40 žena

Nacionalnim programom ranog  otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69  godina. U okviru programa  žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake  dvije godine. Naime, žene na  kućnu adresu dobiju poziv za  besplatni mamografski pregled. Ove godine se provodi  već treći ciklus tog programa  te pozivamo sve žene rođene  od 1943. do 1963. godine  ukoliko nisu dobile poziv da  se jave na besplatni broj telefona 0800 200 157 putem  kojeg će dobiti termin za mamografiju bez uputnice, besplatno i bez čekanja. Termin  se dobije za nekoliko dana,  istaknula je Ljilja Balorda,  koordinatorica Nacionalnog  programa ranog otkrivanja  raka dojke za Zadarsku  županiju, na Narodnom trgu  u povodu Dana narcisa.

– Svake godine na području Zadarske županije  imamo od 110 do 120 novooboljelih žena od raka dojke. Uz to, svake godine na  našem području od 20 do 40  žena umre od te bolesti. Unatoč tim podacima u Zadarskoj županiji bilježi se pad  smrtnosti od raka dojke  čemu je zasigurno doprinijelo rano otkrivanje te bolesti. Ukoliko se nisu pojavile  metastaze šanse za izliječenje iznose oko 95%. U  Hrvatskom zavodu za javno  zdravstvo nudimo i psihološku potporu za sve oboljele  od raka dojke, ali i za članove  njihovih obitelji koji se teško  nose sa svjesnošću o postojanju te teške bolesti. Ukoliko smatraju da im je psihološka potpora potrebna, a u  najvećem broju slučajeva  jest, mogu nam se javiti u  poslijepodnevnim satima od  ponedjeljka do četvrtka u  sklopu ambulante za mentalno zdravlje, ističe Balorda.

U povodu Dana narcisa  odvijalo se i prikupljanje dobrovoljnih priloga za poboljšanje liječenja raka dojke,  edukaciju žena, te uvjeta za  što ranije otkrivanje raka  dojke, u fazi dok je još  izlječiv. Cilj ovogodišnje akcije bio je i promocija kupnje  linearnog akceleratora za intraoperativnu terapiju, a sve  u sklopu lobiranja za donošenje Nacionalnog programa liječenja raka dojke kojim  se smrtnost smanjuje za 15 –  20 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...