Sveučilšte u Zadru ugostilo domaću i stranu akademsku zajednicu

Proslava 11. obljetnice obnovljenog Sveučilišta u Zadru i 617. akademske godine najstarijeg hrvatskog sveučilišta, okupila je brojne dekane, rektore i prorektore, kako domaćih tako i stranih visokoobrazovnih ustanova.

Proslavi su nazočili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te izaslanik Sabora, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valter Boljunčić. Svečanu dvoranu ispunili su brojni ravnatelji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te ostalih javnih ustanova u gradu i županiji.

Počasni gost bila je veleposlanica Australije u RH Susan Cox, koja će sutra sudjelovati na radnom sastanku u Domu županije s predstavnicima lokalne vlasti.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić čestitao je Dan Sveučilišta svim nastavnicima i studentima istaknuvši kako je “obnova Sveučilišta, u kojoj je značajan doprinos imao i Grad Zadar, krucijalni događaj u povijesti Zadra i pridonosi pozicioniranju našeg grada kao regionalnog središta”.

Impresivan rad Sveučilišta

Željko Jovanović na SveučilištuŽupan Stipe Zrilić je kazao kako će “nastaviti njegovati sinergiju s kojom Zadarska županija i Sveučilište mogu realizirati nove projekte i odgovoriti izazovima Europske unije”.

Predsjednica Rektorskoga zbora i rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah, pohvalila je Sveučilište u Zadru za “impresivan rezultat u radu, porast broja odjela, zaposlenika i studijskih programa”.

Izaslanik Sabora Valter Boljunčić rekao je da “zadarsko Sveučilište ima potencijal privući brojne strane studente”. Kao najbolju reklamu, istaknuo je “Alfreda Hitchcocka, koji je ispijajući Maraschino zaključio da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu”.

Uspješni ne plaćaju

Ministar Jovanović naglasio je važnost znanja rekavši da ono “oslobađa od strahova i daje kvalitetu života“. Najveću čestitku je uputio studentima rekavši kako “oni uspješni neće plaćati školarine”.

Ukazao je kako Hrvatska kao 27. punopravna članica Europske unije mora ulagati u inovacije, poduzetništvo i znanje. Ujedno je izrazio žaljenje zbog toga što veći dio akademske zajednice ostaje na sveučilištima i ne doprinosi svojim znanjem napretku države, u smislu poduzetništva.

Tijekom svečanosti nastupili su Akademski zbor Sveučilišta u Zadru, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić, Ankica Šoša na violini i Jurica Šoša na klaviru. Prikazan je i film “Punim jedrima” autora Davora Šarića, koji je otkrio više o ciljevima zadarskog Sveučilišta u budućnosti.

Novi studiji

Ante UglešićRektor Ante Uglešić rekao je da Sveučilište u Zadru ima 24 odjela, stručno i kvalitetno ostvarujući permanentno više od 80 studijskih programa.

– Najnoviji su prevoditeljski programi živih stranih jezika. Studijski program sestrinstva je verificiran kao sveučilišni preddiplomski studij, a u pripremi je i diplomska razina studija sestrinstva. Pred nama je pokretanje studija Podvodne tehnologije. U pripremi je izvođenje studija ekološke poljoprivrede Odjela za agronomiju, s modulom koji bi obuhvatio potrebe razvoja poljoprivrede i stočarstva u Ličko-senjskoj županiji, rekao je rektor Uglešić.

Dodao je kako svi ovi programi imaju pokriće u potrebama tržišta rada i poduzetništvu odbacujući optužbe da zadarsko Sveučilište proizvodi kadar nepotreban na tržištu rada.

Novi studentski domovi

Kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, Sveučilište je trenutno korisnik bespovratnih sredstava u iznosu od 800 tisuća eura dodijeljenih u svrhu tehničke pomoći za izradu Studije izvodljivosti za cijeli prostor Novog kampusa za izradu Studije izvodljivosti za cijeli prostor Novog kampusa, Procjene o potrebi studije utjecaja na okoliš te Revizije idejnog rješenja projekta sveučilišne knjižnice.

– Nakon usvajanja Studije izvodljivosti od strane Europske komisije, pristupit će se izradi projektne dokumentacije kako bi se nastavilo s izgradnjom projekta za koji je načelno prihvaćeno financiranje kroz zajam Europske investicijske banke te iz strukturnih fondova. Planirana prva faza izgradnje Novog kampusa uključuje izgradnju sveučilišne knjižnice s multimedijalnim prostorom, zgrade tehničkih i prirodnih znanosti te dva nova studentska doma s restoranom, kazao je rektor.

Rektorove nagrade

Uručenje nagrade Željku JovanovićuDodijeljena je godišnja nagrada rektora Sveučilišta u Zadru zaslužnim ustanova i pojedincima. Nagrađeni su Zadarska županija, Grad Zadar i Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar.

Prigodna godišnja rektorova nagrada dodijeljena je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Godišnju nagradu za vrhunska studentska kulturna dostignuća dobio je Marin Sabolović.

Godišnju rektorovu nagradu za vrhunska studentska sportska dostignuća dobili su Studentski športski košarkaški klub i ženska ekipa Sveučilišta u Zadru.

Rektor je nagradio i najuspješnije studente: Nikolu Cesarika, Daria Kovača, Andreu Tucaković, Valentinu Vitković i Gorana Vukovića.

Rektorova nagrada zasluženim djelatnicima otišla je u ruke Iris Tićac, Marijane Kovačević, Roberta Kalmete i Marina Kožula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...